Stor brand i lada efter blixtnedslag

En lada brann ned på en gård med flera byggnader.
Foto: Carl Carlert

En lada brann ned i en häftig brand i Vislanda på onsdagskvällen.

Räddningstjänsten lyckades skydda en rad byggnader strax intill den brinnande ladan.

Under torsdagsmorgonen pågick fortfarande eftersläckningsarbetet.

– Det pågår fortfarande en insats där. Det är en släckbil och en tankbil där och man spolar på vatten, säger Jonathan Jansson, teamledare, SOS Alarm.

Larmet kom in klockan 21.49 om en brand i en ladugård i Vislanda i Alvesta kommun. Polisen kom till platsen ungefär 22.15.

Branden utvecklades och det rådde stor spridningsrisk. Några meter från ladan finns bostäder, garage och en däcksverkstad. Inne i ladan fanns ett förråd med begagnade däck.

Räddade husen intill

– Våra styrkor på plats lyckades skydda omkringliggande byggnader så att det inte blev en antändning. Det står bara några meter i från ladan som brann, Vi räddade stora värden, säger Conny Peterson, räddningschef i beredskap på Värends räddningstjänst.

– Ladan har brunnit ned, men vi räddade stora värden. Nu är allt under kontroll, vi sysslar med eftersläckning. Det känns bra, säger han.

Branden var under kontroll strax efter midnatt på torsdagen. Det finns inga uppgifter om att någon person har kommit till skada.

Orsakat av blixtnedslag

Conny Peterson säger att branden sannolikt orsakades av ett blixtnedslag i byggnaden.

– Det är ett jätteåskväder som har passerat. Det händer en väldig massa just nu med massor av terrängbränder efter att blixt och åskväder dragit över med full kraft, säger han.

Enligt Smålandsposten misstänker polisen inget brott och ingen person ska heller ha kommit till fysisk skada i samband med branden

Eftersläckning av branden väntas pågå till 10-tiden på torsdagsförmiddagen. 

– Det pågår fortfarande en insats där, räddningstjänsten ska vara på plats fortfarande. Det är en släckbil och en tankbil där och man spolar på vatten. Enligt den informationen jag har så är man kvar under morgonen, säger Jonathan Jansson, teamledare, SOS Alarm, strax innan klockan åtta på torsdagsmorgonen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!