Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Razzia mot fyra krogar på Möllevången i Malmö

Under fredagskvällen slog polisen och andra myndigheter till i samordnade razzior mot fyra krogar i Malmö. Mikael Paulsson berättar mer om tillslagen.
Polisen satte in mycket personal på uppgiften. Tillslagen samordnades – och ingen skulle hinna varna någon annan.Foto: Fritz Schibli
Gästerna vände i dörren. Astrid Sannerud, 25, tog med sig kompisen Hanna Ahlstedt, 21, och gick till en annan krog.Foto: Fritz Schibli
Det var en samordnad aktion med deltagande av polisen, skattemyndigheten och kommunens miljö- och hälsoskyddspersonal.Foto: Fritz Schibli

I samordnade razzior slog polisen och andra myndigheter på fredagskvällen till mot fyra krogar i området kring Möllevången i Malmö.

Tillslagen kommer efter Johanna Karlssons uppmärksammade artiklar om slavliknande förhållanden för många anställda.

– Kontrollerna skedde bland annat på grund av den rapporteringen som varit de senaste veckorna, säger Evelina Olsson , pressinformatör hos polisen i region syd.

Razzian mot fyra restauranger – alla tillhör den grupp som pekats ut för klandervärda förhållanden – genomfördes under första halvan av fredagskvällen.

Det var en samordnad aktion med deltagande av polisen, skattemyndigheten och kommunens miljö- och hälsoskyddspersonal.

Vid 21-tiden hade myndigheterna fortfarande personal ute, men de hade vid det laget genomfört sina åtgärder. 

Enligt polisen misstänks tre yngre män för narkotikabrott, och vissa beslag av narkotika kunde göras i samband med kontrollerna. 

En efterlyst person anträffades och denne har överlämnats till gränspolisen.

I övrigt är polis och andra aktörer förtegna om vad kontrollerna gav.

Kollar så att tillstånd följs

– Vi behöver först ge oss tillbaka till kontoret nu. Vi i får återkomma med sådana besked, berättade miljöinspektören Caroline Tandefelt i samband med att kontrollen genomfördes.

– Men vi tittar på hälsoskyddet i lokalerna och hur livsmedel hanteras.

Polisen hade mycket folk i gång eftersom helst flera patruller skulle finnas på varje ställe, och insatserna skulle sammanfalla i tid för att ingen skulle kunna varna någon annan.

– Vi gör en ganska bred kontroll, säger polisens yttre befäl Hampus Ralfnert.

Artiklarna väckte myndigheterna

– Vi kontrollerar att man håller sig inom ramarna för tillstånden, att alkoholtillståndet följs. De andra myndigheterna hjälper till med att kolla så att man uppfyller deras krav också.

Hampus Ralfnert säger att polisen regelbundet utför sådana här kontroller – men medger alltså att Johanna Karlssons uppmärksammade artiklar har spelat in den här gången.

– Jag skulle inte bli helt förvånad om det har en viss bäring, faktiskt.

Gästerna vänder i dörren

Kroggästerna Hanna Ahlstedt, 21, och Astrid Sannerud, 25, vänder utanför dörren till en av krogarna där razzian just genomförts.

– Vi vill inte stödja slaveriarbete, så klart. Därför går vi någon annanstans, säger Astrid.

– Det är ganska galet att det här har pågått under så lång tid och att man inte har vetat om det.

Även Hanna Ahlstedt reagerar starkt på de avslöjade missförhållandena.

– Det är vidrigt, det är så jävla hemskt. Och sjukt att det har fått pågå så länge, säger hon.

– Nu har det kommit ut listor på Instagram över vilka krogar det gäller. Så då går man inte dit, det är inte okej.