Judiska centralrådet varnar inför fotbollsmatch i Malmö

Foto: CAROLINE LARSSON
Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN

På torsdag spelar MFF Europa League-match mot israeliska fotbollslaget Bnei Yehuda.

Nu varnar Judiska centralrådet och uppmanar att polisen att ”med kraft ingripa mot den eller de som gör sig skyldiga till antisemitiska hatbrott i samband med matchen”.

Bakgrunden till varningen är, enligt Judiska centralrådets pressmeddelande, händelser kring en Davis cup-match i Malmö år 2009 då Sverige mötte och Israel. Matchen samlade stora och bitvis våldsamma demonstrationer.

Under åren har Malmö från flera håll kritiserats för att inte göra tillräckligt för att skydda den judiska befolkningen i staden.

Nu riktar sig Judiska centralrådet till Malmöpolisen och uppmanar till att man med kraft ingriper mot antisemitiska hatbrott i samband med matchen på torsdag.

”Inför torsdagens fotbollsmatch mellan MFF och det israeliska laget Bnei Yehuda vill Judiska Centralrådet med dessa rader med styrka uppmana er att med kraft ingripa mot den eller de som gör sig skyldiga till antisemitiska hatbrott i samband med matchen. I sammanhanget vill Judiska Centralrådet erinra om den internationellt vedertagna definitionen av antisemitism (IHRA Working Definition of Antisemitism) där bland annat jämförelsen av Israel med nazism eller påståendet att Israel är en rasistisk stat anges som exempel på antisemitism”, skriver Judiska centralrådet i sitt uttalande.

Nils Norling vid Malmöpolisen uppger att myndigheten sätter in en särskild kommendering inför matchen. Enligt uppgifter till Kvällsposten kommer polisen att möta upp laget från Tel Aviv redan på flygplatsen.

Texten uppdateras


Ladda ner Kvällspostens app.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!