Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Imam fälld för hets mot folkgrupp

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Imamen Samir El Rifai, 39, dömdes i dag av Helsingborgs tingsrätt för hets mot folkgrupp. Han uttalade sig nedsättande mot judar i ett tal under en demonstration på Gustav Adolfs torg i Helsingborg i juli 2017.

Han döms till böter på 3 000 kronor.

Han fällde uttalandet i samband med att han talade på en demonstration som anordnats av Svensk-Palestinska centret i Helsingborg. Talet hölls på arabiska och filmades.

Judiska församlingen i Helsingborg polisanmälde imamen för hets mot folkgrupp, ytterligare två polisanmälningar gjordes mot honom.

När Samir El Rifai höll talet var han verksam vid en moské i Helsingborg.

– Det är ju extra bekymmersamt när en religiös ledare uttrycker sig så, har Josefin Thorell, ordförande för den judiska församlingen i nordvästra Skåne, tidigare sagt till Kvällsposten. 

Talet avsåg judar - inte staten Israel

Helsingborgs tingsrätt skriver i ett pressmeddelande att Samir El Rifai under rättegången hävdat att demonstrationen handlade om Israels begränsning av tillgången till al-Aqsamoskén i Jerusalem. Han medgav att han sagt att ”judarna är apornas och svinens avkommor”.

Till sitt försvar har imamen hävdat att han syftade på staten Israel med sitt uttalande. Tingsrätten delar inte hans uppfattning.

– Vi tycker att det framgår av talet i sin helhet att uttalandet avsåg judar med syftning på deras religion, inte regimen eller militärmakten, säger rättens ordförande, lagmannen Ylva Norling Jönsson.

Tingsrätten skriver i domen att ordet jude inte är samma sak som staten Israel.

Samir El Rifai har tidigare inte dömts. Påföljden blev villkorlig dom och 3 000 kronor i böter.

Ladda ner Kvällspostens app.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!