Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hundar sökte efter försvunnen kvinna

Här är de vanligaste brotten i Sydsverige.
Den norska kvinnan ska ha setts hoppa över att staket vid Venbåtarna i Landskrona.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Under torsdagen genomför polisen ett nytt sök med hjälp av hundar. Kustbevakningens personal har också deltagit i arbetet.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den 43-åriga norska kvinnan är spårlöst försvunnen efter en julmiddag på restaurang i Landskrona på julaftonskvällen.

På torsdagen återupptog polisen dykningarna i Landskrona hamn efter kvinnan. Man satte även in specialsökhundar i arbetet. Några nya fynd gjordes dock inte. 

Den 43-åriga kvinnan är hemmahörande kring staden Bergen i Norge. Men de senaste åren ska hon ha haft en relation med en man i Landskrona.

Det var där kvinnan befann sig på julaftonskvällen. Vittnen har berättat att den 43-åriga kvinnan bland annat besökte en restaurang och åt en julaftonsmiddag i sällskap med sin pojkvän.

Senare på kvällen ska hon även ha besökt en vän i staden. Den sista observationen gjordes vid 23-tiden på kvällen, i anslutning till Skeppsbron där Venbåtarna lägger till. 

Där ska hon av någon anledning ha klivit över en grind mot båtarna. Pojkvännen ska sedan ha tappat bort henne.

Utreder misstänkt brott

– Vi fick in anmälan vid 12-tiden på juldagen och händelsen rubricerades först som ett försvinnande, säger Katarina Rusin, polisens presstalesperson.

Men snart fann polisen sådana omständigheter i fallet att man valde att omrubricera försvinnandet som ett misstänkt människorov - det vill säga att kvinnan förts bort av någon mot sin vilja.

– Vi vet fortfarande inte vad som inträffat, men det finns inget som tyder på att hon försvunnit av egen fri vilja, säger Kenth Pehrsson, förundersökningsledare och kommissarie på polisens avdelning för grova brott vid Helsingborgspolisen.

Eftersom polisen valt att hålla fast vid brottsrubriceringen människorov tyder allt på att man fortfarande misstänker att ett brott ligger bakom kvinnans försvinnande. 

– Det finns omständigheter i ärendet som är lite märkliga och som vi av utredningsskäl inte vill gå ut med just nu, säger Kenth Pehrsson.

Polisen har tidigare med hjälp av bland andra kustbevakningens dykare och fartyg undersökt hamnbassängen i Landskrona. 

Söker med hund

Frivilligorganisationen FIKK har på eget initiativ sökt längs strandkanterna och i hamnområdet.

Men hittills finns inga som helst spår efter den försvunna kvinnan.

På torsdagen återupptog därför polisen sökandet i vattnet med specialsökhundar som kan känna doften av människor i vatten.

Området som söktes av hade dessutom utökats söderut.

– Vi har tittat på hur vattnet flyttar sig med strömmar och annat, säger Kenth Pehrsson. 

En försvårande omständighet är den kalla årstiden. Tack vare kylan i vattnet kan en människokropp hållas kvar på botten längre tid, jämfört med situationen under den varma årstiden.

Några nya fynd gjordes inte under torsdagen. Det finns inga besked om ytterligare dykningar och sök med hund ska genomföras.

Polisen har sedan tidigare kvinnan mobiltelefon i beslag. Polisen hyser dock inga större förhoppningar om att telefonen ska innehålla uppgifter som kan lösa gåtan om kvinnans försvinnande.

Ingen person är i nuläget misstänkt för brott i anslutning till händelsen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!