Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisens nya spår i Kim Wall-sökandet

Delar av Kim Walls kvarlevor hottades den 21 augusti. Nu har svenska polisens hundar markerat på flera platser i Öresund. Foto: TOM WALL / AP TT NYHETSBYRÅN
Polisen i Köpenhamn planerar nya dyk efter Kim Wall. Bild från sökandet i augusti. Foto: JOHAN NILSSON/TT
I lördags dök polisen efter kvarlevor och nu planeras nya dyk. Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN
Peter Madsen sitter häktad för att ha orsakat Kim Walls död och brott mot griftefriden. Foto: DEADLINE PRESS
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JENS CHRISTIAN
1 / 7

Köpenhamnspolisen har lyckats fastställa hela rutten som Peter Madsen seglade med sin ubåt på sin sista resa.

Nu har de kört hela turen med svenska specialtränade hundar ombord – som markerat mot vattnet.

Nu kommer polisen skicka ner dykare för att undersöka de utmärkta platserna, skriver tv2.dk 

Nu har polisens eftersökningar efter Kim Walls kvarlevor gjort nya framsteg. Med hjälp av svenska specialtränade sökhundar och tekniska undersökningar har Köpenhamnspolisen nu fastställt flera platser i Öresund där Kim Walls kvarlevor kan finnas.

Chefen för Köpenhamnspolisens mordrotel, Jens Möller, hoppas på att kunna finna resterna av 30-åriga Kim Wall som misstänks ha dödats ombord på ubåten Nautilus den 10 augusti. 

Peter Madsens ubåt Nautilus bärgades 12 augusti. Foto: JENS NOERGAARD LARSEN / EPA TT NYHETSBYRÅN

Hittills har bara en del av Kim Walls kvarlevor anträffats på Sydvästra sidan av Amager den 21 augusti. 

– Vi dök senast i lördags och planerar nya dyk, säger Jens Möller från Köpenhamnspolisen, till danska tv2. 

Ubåtens rutt fastställd

Delen av kvarlevorna som hittills har anträffats sköljdes i land långt från den plats där polisen misstänker att Peter Madsen ska ha kastat Kim Wall överbord. Enligt polisens misstanke hade Madsen fäst järnrör vid Kim Walls kropp för att få den att sjunka till botten och stanna där.

LÄS MER: Detta har hänt i Kim Wall-fallet

Köpenhamns polis har till fullo kunnat återskapa rutten för Nautilus sista färd. Därefter har man åkt turen med specialtränade hundar från Sverige ombord. Hundarna har körts kors och tvärs längst rutten i små båtar och har kunnat sitta på en plattform i fören av av båtarna och nosa mot vattnet.  

– Hundarna har markerat flera ställen, och det är ställen som vi planerar dykningar på, säger Jens Möller till kanalen.

Hundarna, en labrador och en schäferhund är specialtränade i att känna igen molekyler från döda människor i vattnet. Ända ner till ett djup på 30 meter. På grund av strömmar, väder och vind kan man dock inte veta exakt utgångspunkt på havsbotten för hundarnas markering.  

Polisen planerar nya dyk i sökandet efter Kim Walls kvarlevor. Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN

Brottsutredningen går åt flera håll

Polisen jobbar även vidare med utredningen i flera andra riktningar. Bland annat fastslog domstolen den 5 september att utredarna ska få tillgång till Madsens dator och virtuella hårddisk. I rättegången menade åklagaren att Madsen hade försvårat utredningen eftersom han inte ville ge polisen full tillgång till datorn. Via sin åklagare menade Madsen att han kunde tänka sig att ge dem det, om han fick sitta med bredvid på grund av att datorn innehåller "affärshemligheter".

 

LÄS OCKSÅ: Kim Wall-fond stöder kvinnliga reportrar 

 

Polisens senaste uppgifter är att hela 828 personer har kontaktat dem med upplysningar som kan vara intressanta för fallet. 

– Men det finns fortfarande personer där ute som vet något och tänker "ska jag eller inte?", när det kommer till att kontakta oss, så ska de. Så ska vi värdera det och ge svar på om vi kan använda upplysningarna, säger Jens Möller till tv2. 

I senaste häktesförhandlingen slog domaren fast att Peter Madsen fortsätter häktas, i alla fall fram till den 3 oktober, misstänkt för att ha bragt livet av Kim Wall och brott mot griftefriden. Han nekar till dådet. 

Till en början protesterade Madsen mot den grundliga mentalundersökning som åklagaren yrkade på skulle genomföras. Då beslöt domaren att Madsen skulle tvångsinläggas mot sin vilja. Nu har Madsen dock ändrat sig och kommer därför undersökas via öppenvård.