Mannen greps av polis efter att ha plockat fram låtsasvapen på bussen. Foto: Mikael Nilsson
Mannen greps av polis efter att ha plockat fram låtsasvapen på bussen. Foto: Mikael Nilsson

Man började vifta med låtsasvapen på bussen

Publicerad

Mitt under resan ombord på stadsbussen började mannen vifta med ett vapen.

Alerta medpassagerare ingrep omedelbart och brottade ner honom.

– Vapnet var inte äkta, men det är klart att folk blir oroliga när sådant här händer, säger Kim Hild, pressinformatör vid polisens ledningscentral i region syd.

Händelsen inträffade strax efter klockan 14 på en stadsbuss i höjd med Lönngården i Malmö.  Ett vittne berättar att mannen uppträdde underligt och vankade av och an på bussen. Plötsligt tog han upp ett vapenliknande föremål och började vifta.

Minst två män ombord ingrep omedelbart och brottade ner mannen. Därefter fick de chauffören att stanna så att alla passagerare kunde utrymma.

Vittne: "Såg två vapen"

Bara någon minut senare var de första polispatrullerna på plats. 

– Jag såg att de tog upp två vapen och handbojor ur hans väska. Sedan packade de in det i gula filtar och gick mot polisbilarna, säger vittnet.

Enligt Kim Hild vid Skånepolisen rör det sig inte om riktiga vapen, utan om snarlika kopior.

– Det är förståeligt att folk blir oroliga när sådant här händer, säger hon.

Polisen ser allvarligt på det inträffade

Mannen misstänks ha varit berusad eller påverkad av droger vid händelsen.

Polisen ser allvarligt på det inträffade.

– Jag vill skarpt avråda från att hålla på med låtsasvapen så här på allmän plats. Det är jättesvårt att se skillnad på om det är äkta eller ej och människor kan bli mycket upprörda av sådana här situationer, säger Kim Hild.

Den 25-årige mannen omhändertogs av polisen och är i nuläget inte misstänkt för något brott i samband med händelsen, enligt uppgift från polisen.

Relaterade ämnen
Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag