Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tre barn pekas ut som ansvariga för branden

Okänt vad som startat branden var på fredagskvällen.
Det är oklart vad som orsakat branden i Perstorp.Foto: Jan Emanuelsson/LocalEyes

Den anrika hembygdsgården i Perstorp förstördes vid en omfattande brand på fredagen.

Under släckningsarbetet klev tre minderåriga barn med sina föräldrar fram och berättade att de haft med branden att göra.

– Nu blir det polisens sak att utreda resten, säger räddningschefen Leif Hylander.

Larmet om den dramatiska branden inkom klockan 18.17 på fredagskvällen efter att en brandvarnare i byggnaden från 1500-talet utlöst.

Ett par timmar senare var hela ovanvåningen till det gamla huset i centrala Perstorp i nordvästra Skåne borta.

Kvar fanns bara några ytterväggar och ett par skorstensstockar som stod upp genom röken..

– Det är en stor del av Perstorps historia som går förlorad nu, sa Karl-Erik Persson, ordförande i hembygdsföreningen. Därinne fanns oersättliga föremål som samlats in från många här i Perstorp.

Flera fall

Vad som startat branden var inledningsvis okänt.

Karl-Erik Persson befarade att branden på något sätt hörde ihop med två andra bränder som nyligen drabbat hembygdsgårdar i Skåne.

I så fall skulle man kanske ha att göra med en pyroman som gick lös i samhället.

Nu avslöjas dock att så inte var fallet. Medan den omfattande släckningsinsatsen pågick ska tre minderåriga barn med sina föräldrar ha gett sig till känna och sagt att de hade något att berätta om branden.

– Det var ett samtal om händelseförloppet och hur branden startat. Jag vill inte säga mer än så. Nu är saken ett ärende för polisen, säger räddningschefen Leif Hylander. 

Han betecknar branden som uppklarad och tycker det är skönt att polisen inte behöver jaga någon pyroman för dådet.

Ska utredas av polisen

De tre barnen ska vara minderåriga. Var de uppehållit sig och hur de agerat kring hembygdsgården ska nu utredas av polisen.

På lördagen planerade polisen att inleda en teknisk undersökning av brandplatsen.

Samtidigt pågick restvärdesarbetet kring gården.

– Man kan säga att det delvis handlar om en totalskada. Hela ovanvåningen är borta. Men vi hoppas att det går att rädda delar av bottenvåningen. Vi håller redan på att bära ut grejor, säger Leif Hylander.

På bottenvåningen fanns bland annat gamla arkiv och insamlade föremål från Perstorpsborna – det som beskriver ortens historia.

Blir lättade

Från hembygdsföreningen tar man emot de nya uppgifterna med lättnad – särskilt eftersom det efter branden fanns en oro för att någon skulle kunna slå till igen.

Till fastigheten finns ytterligare två byggnader som ligger i vinkel till det eldhärjade huset. De klarade sig utan brandskador.