Här kommer Putins kärnvapenfartyg

Dmitrij Donskoj har kapacitet för cirka 200 kärnvapenspetsar.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Ubåten följs av flera fartyg.
Foto: / Christian Ornberg
Många ryssar var på platsen och firade båtarnas förbipassering.
Foto: / Christian Ornberg
Den ryska flottan åkte under Stora Bältbron vid 18.40 på fredagen.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
En stor publik samlades för att se Putins ubåt.
Foto: / Christian Ornberg
Ubåten fortsatte sin färd utanför danska Langeland sent på fredagskvällen.
Foto: Niklas Hjelm
Dmitrij Donskoj är 172 meter lång.
Foto: Christian Ornberg
"En rysk styrkedemonstration", säger experten.
Foto: Christian Ornberg
Atomubåten måste färdas över ytan i Östersjön, annars riskerar den att sjunka i det bräckta vattnet.
Foto: Christian Ornberg
"Vi har koll på dem", säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten.
Foto: Christian Ornberg
1 / 10

Under fredagseftermiddagen passerar den ryska atomubåten Dmitrij Donskoj i Östersjön.

Fartyget byggdes under Kalla kriget och har kapacitet att bära 200 kärnvapenspetsar – en maktdemonstration från Ryssland, enligt experterna.

– Vi har koll på dem. Vi har god kontroll på läget i närområdet. Vår policy är att vi inte kommenterar vad vi ser eller inte ser, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten.

Vladimir Putins ryska atomubåt färdades under fredagseftermiddagen mot Östersjön. Det enorma fartyget Dmitrij Donskoj är 172 meter långt och byggdes i slutet av 1970-talet, under Kalla kriget. Atomubåten, som ursprungligen byggdes för att ligga gömd under Arktis istäcke, är den allra sista av sitt slag.

Dmitrij Donskoj drivs av atomreaktorer och har plats för ungefär 200 kärnvapenspetsar. Atomubåten ska däremot inte längre bära några kärnvapen, utan används som en testplattform för ballistiska robotar. Fartyget är så ovanligt att det aldrig förr har fångats på rörlig bild. Inte heller har en bjässe likt denna atomubåt någonsin förut färdats i Östersjön.

– Vi har koll på dem. Vi har god kontroll på läget i närområdet. Vår policy är att vi inte kommenterar vad vi ser eller inte ser. Man måste komma ihåg att alla nationer har rätt att röra sig i internationellt vatten och öva i internationellt vatten, sa Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten, tidigare till Kvällsposten.

Drog publik

En stor publik hade samlats för att se när ubåten åkte under Stora Bältbron, vid 18.40 på fredagen.

– Många ryssar var på plats. De firade och viftade med flaggor, säger Kvällspostens fotograf på platsen.

Sjunker i bräckt vatten

På grund av Östersjöns bräckta vatten behövde Dmitrij Donskoj hålla sig ovanför ytan, när fartyget passerade Stora Bält och vidare mot Finska viken i Östersjön. Atomubåten är inte byggd för bräckt vatten och skulle därmed sjunka till botten ifall den dök i Östersjön, berättar Nils Bruzelius, tidigare ubåtskapten, nu pensionerad kommendör och lärare på Försvarshögskolan.

– Den kan inte dyka i Östersjön eftersom den är byggd för saltvatten, den skulle sjunka som en sten om den dök i bräckt vatten som det är i Östersjön. Därför måste den färdas i ytläge i Östersjön, säger Nils Bruzelius, till SvD.

Ubåten eskorteras av två till fartyg.

– Den går i ytläge hela tiden. Den är på god väg mot Danmark. Det är en klunga med tre fartyg. De ligger tätt inpå, säger Elisabeth Eikeland, talesperson för norska Forsvarets Operative Hovedkvarter. 

En rysk styrkedemonstration

Kommendörkapten Ossi Liimatainen, lärare i marintaktik vid Försvarshögskolan, uttryckte viss oro rörande fartygets närvaro för Hufvudstadsbladet. Han ser det som en potentiell styrkedemonstration från Rysslands sida.

– Visst väcker det här en del frågor: Varför vill Ryssland just nu ta hit ubåten när den aldrig tidigare har varit här?, säger Ossi Liimatainen till tidningen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!