Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hells Angels-president döms efter otrohetsaffär

42-åringen döms till 1,5 års fängelse. Foto: Polisen
Hells Angels har flera avdelningar i Skåne. Foto: Jens Christian

Den skånske Hells Angels-presidenten döms av Hässleholms tingsrätt till 1,5 års fängelse för försök till grov utpressning.

Enligt domstolen är det bevisat att presidenten pressat en före detta bekant på 100 000 kronor efter en otrohetsaffär.

42-åringen är bosatt på en ort i Skåne och utpekad som president för en av de skånska Hells Angels-avdelningarna.

Mannen åtalades strax före jul för försök till grov utpressning. Enligt åklagaren skulle 42-åringen ha pressat en man på 100 000 kronor på grund av att denne tidigare haft en otrohetsaffär med mc-ledarens dåvarande sambo.

Betalade han inte pengarna skulle hans hus brännas ner och han själv skadas så att han blev invalidiserad, enligt åtalet.

Enligt vice chefsåklagare Eva Norberg ska presidenten ha använt sin roll i gängmiljö som ett av argumenten för att mannen skulle betala.  

Bakom det det påstådda hotet och utpressningsförsöket skulle enligt målsäganden ligga en svartsjuke-historia som går tiotalet år tillbaka i tiden.

Hells Angels-presidenten krävde pengar

I polisförhör har målsäganden berättat hur den utpekade HA-presidenten vid flera tillfällen under årens lopp hört av sig och krävt olika summor som kompensation för händelsen.

Vid ett tillfälle ska målsäganden ha krävts på 40 000 kronor. Senare steg beloppet till 100 000 kronor.

Men innan dess, redan 2009, påstår mannen att han tog ett banklån på 50 000 kronor - pengar som han överlämnade i kontanter till den åtalade.

Vid husrannsakan i mannens bostad hittades en rad föremål och kläder som styrkte 42-åringens koppling till Hells Angels.

 På en vägg satt en särskild inramning där organisationen gratulerade till medlemsskapet. Och på en mc-väst som hittades i bostaden fanns ett påsytt märke som bekräftade att mannen var president för den aktuella avdelningen.  

Nekade till brott

42-åringen greps och anhölls den 27 november. Några dagar senare häktades han för det misstänkta brottet av Hässleholms tingsrätt.

I både polisförhör och vid rättegången nekade dock mannen till alla brottsanklagelser.

Under tingsrättsförhandlingen krävde också 42-åringens försvarare att hans klient omedelbart skulle försättas på fri fot, eftersom brottet ej ansågs styrkt.

Domstolen skriver dock att målsägandens berättelse är klar, lång och detaljrik. Hans berättelse är logisk och förklarar väl de reaktioner hos honom som hans hustru och övriga förhörspersoner vittnat om. 

Målsägandens berättelse anses också vinna stöd av övrig bevisning, enligt domstolen.

Spelades in.

Under rättegången framkom att målsäganden haft inspelningsutrustning på sig vid ett av mötena med HA-ledaren, och att polisen medverkat till detta. 

Domstolen avfärdar försvarets kritik om att polisen medverkat till att provocera fram ett brott. Rätten menar att det som fastnade i inspelningsutrustningen enbart var uppgifter som gällde det som HA-ledaren redan var misstänkt för.

Hässleholms tingsrätt anser att HA-ledarens gärning är ett så nära fullbordat brott man kan komma. 

42-åringen döms även för ringa narkotikabrott och dopningsbrott.