Foto: SARA STRANDLUNDFoto: SARA STRANDLUND
 Foto: SARA STRANDLUND
Borgström misstänks, enligt det nya åtalet, för försök till grov mordbrand och grovt hot mot tjänsteman. Foto: TOMAS LEPRINCEBorgström misstänks, enligt det nya åtalet, för försök till grov mordbrand och grovt hot mot tjänsteman. Foto: TOMAS LEPRINCE
Borgström misstänks, enligt det nya åtalet, för försök till grov mordbrand och grovt hot mot tjänsteman.  Foto: TOMAS LEPRINCE

Åklagare: Gryningspyromanen försökte elda upp socialkontor

Publicerad

Gryningspyromanen Ulf Borgström, 54, anklagas på nytt för att ha försökt sätta eld på fastigheter.

Den här gången höll bland annat socialkontoret i Köping på att brinna ner.

– Det finns teknisk bevisning på platsen, säger kammaråklagare Fredrik Ingblad.

Ulf Borgström har drivits av ett hat till samhället och misstänks ligga bakom ett 100-tal bränder, som har pågått från 1980-talet och fram.

 Han greps i december 2010 efter att ha anlagt en brand i ett flerfamiljshus i Ystad. Vid den här tidpunkten var han misstänkt för flera bränder, och var punktmarkerad och skuggad av polisen. 

Ulf Borgström dömdes senare till åtta års fängelse för grov mordbrand.

På fri fot

I april 2016 försattes han på fri fot efter att ha blivit villkorligt frigiven. Då valde han att bosätta sig i Köpings kommun.

Samtidigt förklarade Borgström genom sin advokat att han ville leva ett normalt liv i lugn och ro. Men året innan, i en intervju med Kvällspostens Micke Ölander, var han dock tydlig med att säga att det skulle brinna igen.

LÄS MER: Gryningspyromanen häktas för nya brott 

På kvällen den 4 december förra året upptäcktes att någon krossat ett fönster till socialförvaltningens kontor i Köping.

Med hjälp av en kartongbit hade sedan vegetabilisk olja hällts in genom hålet och ner på ett skrivbord.

Enligt åklagaren Fredrik Ingblad har det letts i bevis att gärningsmannen är Ulf Borgström.

– Det finns DNA-spår från platsen, säger han.

Skrev meddelande

I polisutredningen framskymtar en tydlig bild av det hat Borgström haft till sina handläggare på socialen.

I ett mejl skrev han att han inte längre ville ha någon kontakt - och att räkningen från hans sida nu skulle komma.

– Det är bara en fråga om tid, skrev han vidare.

Branden i fråga självslocknade. Men det fanns enligt åklagaren stor risk för att hela kontoret skulle bli övertänt.  

– Det handlar om allvarliga brott från den misstänktes sida, säger Fredrik Ingblad. Straffet är fängelse helt klart.

Borgström anklagas även för för att i juni 2017 ha satt fyr på en kulturbyggnad som ägs av Arboga kommun. Även ett grovt hot mot en tjänsteman på socialförvaltningen ingår i åtalet, liksom misstanke om grovt barnpornografibrott.

Greps vid affär

Ulf Borgström greps till sist av civilklädda poliser utanför en lokal ICA-affär där han gjort sina inköp.

– Han har varit fåordig under förhören och i princip nekat till allt, säger Fredrik Ingblad.

I bevisningen ingår förutom tekniska fynd på brottsplatserna, förhör med ett flertal personer samt fynd som gjorts i den tilltalades telefon.

Epitetet Gryningspyromanen fick Ulf Borgström av media eftersom många bränder började just i gryningen.

Men att kalla honom pyroman är egentligen missvisande, enligt flera poliser.

Istället för att tjusas av eldens lågor drivs Ulf Borgström av hämnd. Han ska hämnas på samhället och på polisen som han hatar.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag