Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

M-toppens öppna brev – efter ”gruppsex-bilden”

På inlägget som kommunalrådet Emelie Pilthammar, M, la ut ses hon böja sig ner och sukta efter en pilsnerflaska som moderaten Niklas Joelsson klämmer mellan benen. Bakom står nu sparkade SD-politikern Peter Thyrén.
Foto: Facebook
Peter Thyrén.
Foto: Sölvesborgs kommun
Niklas Joelsson (M).
Foto: Sölvesborgs kommun

Två politiker har tvingats lämna efter den hårt kritiserade ”gruppsex”-bilden i Sölvesborg: Sverigdemokraten Peter Thyrén och moderaten Niklas Joelsson.

Efter ett krismöte på måndagskvällen med kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon (SD) avgick även Emilie Pilthammar, M, som la ut bilden på Facebook.

I ett känslosamt brev ber hon nu om ursäkt. 

”Många har tagit illa vid sig och det jag håller närmst hjärtat har tagit skada”, skriver hon. 

Det var under natten till söndag som kommunalrådet Emilie Pilthammar, M, lade ut en bild i sociala medier som anspelade på gruppsex, vilket Aftonbladet var först med att rapportera. 

Bilden, som mötts av omfattande kritik, fick under måndagseftermiddagen ordföranden i fritids- och kulturnämnden att avgå med omedelbar verkan.

– Peters analys att han inte kan sitta kvar i sin roll delas av både mig och vår riksorganisation, skriver Louise Erixon, SD, kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg, i ett pressmeddelande.

Louise Erixon säger att hon å partiets vägnar å det djupaste vill beklaga det inträffade.

– Jag vet att detta upprört många kommuninvånare, väljare och kommunanställda, säger Erixon i en kommentar.

Pilthammar avgår också

Bilden på de tre politikerna har blivit enormt uppmärksammad och kritiken har haglat.

Bara några timmar senare kom nästa avhopp.

Då kom beskedet att även moderaten Niklas Joelsson, barn- och utbildningsnämndens ordförande, avgår. Även han har mött skarp kritik för bilden. 

Jag tar avstånd från all form av kränkande behandling och alla former av sexuella trakasserier. Mitt beteende har varit olämpligt och jag vill be om ursäkt. Mitt agerande drabbar familjen, Moderaterna och Sölvesborg”, skriver Niklas Joelsson i ett pressmeddelande.

Efter ett krismöte med Samstyret i Sölvesborg, där M, SD, KD, och det lokala SoL deltog, kom även beskedet att Emilie Pilthammar valt att avgå.

– Jag avgår. Jag vet att jag har gjort fel och jag är ödmjuk inför det, säger hon till BLT.

Arbetar som lärare

För tidningen berättar hon att bilden var tänkt som ett skämt. 

– Min tanke var att folk skulle se det som ett skämtsamt inlägg om vem som egentligen har rätt att anmäla. Men det blev så fel det bara kunde bli, säger hon.

Kvällsposten har sökt Emilie Pilthammar utan framgång. Till BLT säger hon att hennes telefon ringt oavbrutet.

– Jag kan förstå att det är många som vill ställa frågor om allt det som hänt. Men jag orkar inte svara på folks frågor just nu. Jag känner mig så ledsen över den vändning allting har tagit.

Emilie Pilthammar arbetar som lärare på lågstadiet. 

Nu hoppas hon att det här inte ska påverka hennes yrke.

– Jag har insett mitt misstag och jag har skrivit till min skola också och bett om ursäkt, säger hon.

Ber om ursäkt i brev

I ett brev till Sölvesborgs kommun ber Emilie Pilthammar om ursäkt och informerar om att hon lämnar alla politiska uppdrag för Moderaterna. 

”Ett skämt om vem som har rätt att anmäla blev fel och jag ber så mycket om ursäkt för detta. Det är för mig en självklarhet att vara emot alla former av sexuella trakasserier och övergrepp”, skriver hon enligt BLT. 

Hon vill be om ursäkt till alla i kommunen. 

”Många har tagit illa vid sig och det jag håller närmst hjärtat har tagit skada; min älskade hemkommun Sölvesborg, den fantastiska skolan jag arbetar på, all personal på kommunhuset som jag lärt känna och alla som röstat på mig.”


Emilie Pilthammar.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Håller mellan benen

Emilie Pilthammar, M, la ut den omdiskuterade bilden på Facebook efter skandalen med SD-parlamentarikern Peter Lundgren brösttafsande på ett hotellrum. Hon försökte förringa händelsen genom att arrangera den aktuella ”gruppsex”-bilden.

På den syns Pilthammar stå framåtböjd och sukta efter en pilsnerflaska som moderaten Niklas Joelsson, ordförande i barn- och ungdomsnämnden, håller mellan benen. Bakom Pilthammar står Peter Thyrén, SD, och håller politikerkollegan med båda händerna om baken.

I inlägget skriver Pilthammar för säkerhets skull att det hela är ironi och att känsliga och lättkränkta tittare varnas. 

Hon skriver också att ingen behöver anmäla det hela eftersom ingen av parterna känner sig utsatt.

Bilden ska ha tagits efter en ”kanonkväll på badet”, skriver Pilthammar.

Tar starkt avstånd

Men skämtet gick inte hem utan utsattes i stället för skoningslös kritik.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer har tidigare sagt att det hela varit totalt omdömeslöst

Sölvesborgs kommunchef Lars Ericsson uppger att den kommunala organisationen starkt tar avstånd från agerandet.

– Det är mycket beklagligt att kommunens anseende och goda rykte påverkas negativt genom att hela organisationen, med alla dess medarbetare, svärtas ned av sådana utspel, skriver kommunchefen i en kommentar.