Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man som bott i Sverige häktad för terrorplaner

Mannen har tidigare varit misstänkt för terroristbrott genom en grov mordbrand i Malmö.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: TOMAS LEPRINCE

En 30-årig syrisk man, som har varit bosatt i Sverige, har häktats misstänkt för förberedelse till terrorbrott.

Mannen ska ha haft knivar och bomber och planerat ett dåd i Köpenhamn, skriver Ekstrabladet. 

Tidigare stod mannen åtalad misstänkt för ett terrorbrott i Sverige.

En 30-årig man, som beskrivs som en syrisk flykting, har gripits i Köpenhamn, misstänkt för förberedelse till terrorbrott. 

Mannen har enligt Ekstrabladet varit bosatt i Sverige och misstänkt för att ha planerat ett terrordåd i Köpenhamn. Enligt tidningens uppgifter var mannens plan att angripa slumpvist utvalda människor. Mannen ska ha haft knivar och bomber.

Misstänks vara medgärningsman till terrordömd

Under eftermiddagen ställs han inför häktningsdomaren och det är oklart hur han ställer sig till misstankarna.

Enligt Ekstrabladet misstänker polisen att 30-åringen har kopplingar till en 21-årig syrier som den 12 juli i år dömdes till sex år och sex månaders fängelse för att ha planerat ett dåd i just Köpenhamn. Han stoppades vid den danska gränsen med 17 000 tändstickor, 17 batterier, fyrverkerie två köksknivar och sex walkietalkies.


LÄS MER: 30-årig IS-sympatisör frias för terrorbrott 


Mannen skickades tillbaka till Tyskland och anhölls. Den tyske åklagaren kom senare fram till att mannen planerat att utlösa en bomb i Köpenhamn. Men han var inte ensam med sina bombplaner, enligt utredningen skulle han möta en person i Köpenhamn. 

Nu menar alltså dansk polis att det är den personen som de gripit. 

Under eftermiddagen häktades också 30-åringen misstänkt för förberedelse till terrorbrott. Åklagare Sidsel Klixbüll kommenterade efter häktningsförhandlingen beslutet, enligt Ekstrabladet.

– Vi ser med stort allvar på planerna på ett terrorangrepp mot Danmark, och är nöjda med att rätten har häktat den misstänkte. 

Tidigare åtalad för terrorbrott

Den 30-årige syriern frikändes tidigare i år för terroristbrott i Sverige. Han åtalades för att ha slängt in så kallade molotovcocktails i en shiamuslimskt föreningslokal på Norra Grängesbergsgatan. 

Så här såg byggnaden ut när branden var släckt.
Foto: POLISEN

Han har av Säpo kategoriserats som farlig och har beskrivits som en IS-sympatisör. I den hårddisk som användes som bevis mot mannen under terroristrättegången fanns bilder och filmer som pekar på att han hade sympatier för IS. Filmerna visade bland annat hur IS-soldater skar av halsen av tillfångatagna fiender. 

I datorn fanns även en manual för tillverkning av detonator till en bomb. Men mannen friades i tingsrätten: det gick aldrig att knyta 30-åringen till brottsplatsen. 

– Jag har fått till mig att min klient är kvarhållen i Danmark misstänkt för förberedelse till terrorbrott, säger Lars Edman, som tidigare försvarat 30-åringen.  

– Vidare kan jag inte uttala mig i ärendet.

Fick 97 000

Mannen förekom dessutom i en utredning kring förberedelse till terrorbrott, men har inte blivit delgiven misstanke. 

Den terrormisstänkte mannen ansökte om 150 000 kronor i skadestånd hos justitiekanslern efter den friande domen. I oktober i år fick den 30-årige mannen 97 000 kronor av den svenska staten i ersättning för den tid han var frihetsberövad.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!