Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Danmark öppnar inte gränsen mot Sverige

Svenskar får fortsättningsvis inte åka in till Danmark fritt.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
De danska gränserna mot Sverige förblir stängda.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

De danska gränserna mot Sverige förblir stängda, med ett undantag – Västerbotten.

Sydsvenskar som vill resa in till Danmark krävs på dokumentation som visar var de bor, samt ett negativt covid-19-test som är max 72 timmar gammalt. 

Enligt det danska utrikesministeriet öppnas gränserna mot hela EU – förutom Sverige och Portugal den 27 juni. 

För att ett land ska få grönt ljus enligt de danska reglerna ska antalet smittade per 100 000 invånare vara högst 20 stycken per vecka. Om siffran överstiger 30 smittade per vecka omvandlas landet i stället till ett så kallat karantänland, enligt de danska bestämmelserna.

Även personer bosatta i ett karantänland kan släppas in, om de tillhör en region med tillräckligt låg smitta.

En sådan region är Västerbotten, vars invånare fritt kan resa in i Danmark från och med lördag.

– Vår modell bygger på Sundhedsmyndighedernes kriterier och deras lista på säkra länder. Med det som bakgrund öppnar vi för att man kan resa till flera europeiska länder, säger den danska utrikesministern Jeppe Kofod (S), enligt Berlingske.

Utrikesministern tillägger samtidigt: 

– När vi ser oss omkring i världen är det viktigt att påminna människor om att vi aldrig haft så många nya fall av coronaviruset som just nu.

Sydsvenskar släpps in – med reservation

Men det finns ändå hopp för Sydsvenskar som suktar efter en turistresa till Danmark.

Personer bosatta i Skåne, Halland och Blekinge får lov att åka in till Danmark från och med lördag – om man har dokumentation som visar att man bor i en av de regionerna, skriver den danska polisen på sin hemsida.  

Dessutom behöver man ha utfört ett färskt covid-19-test, som visar att man är frisk. Enligt Camilla Svane på Justitsministeriets pressjour räcker det inte att visa att man har antikroppar.

– Om man har ett negativt covid-19-test som är upp till 72 timmar gammalt får man åka in i Danmark, säger hon.

Övriga Sverige får än så bara åka in i Danmark om man har familj eller arbete i landet.

Skåne har ökat testningen 

Siffror från Region Skåne visar att covid-19 provtagningarna har ökat markant i Skåne de senaste veckorna. Från strax över 2 000 tester vecka 20 till över 5 000 tester vecka 25.

Under samma tidsperiod har antalet konstaterade fall av covid-19 ökat från 199 till 419 personer. 

– Det är för tidigt att säga att vi varit framgångsrika och börja utvärdera . Men jag häpnar över alla fantastiska insatser som gjort och kraften som finns när alla i Region Skåne har samma mål, sa regiondirektör Alf Jönsson, förra veckan. 

Antal inlagda patienter på skånska sjukhus med konstaterad covid-19-smitta nådde sin topp den 5 maj, med 71 inlagda patienter. Under torsdagen fanns 36 patienter med bekräftad covid-19 på skånska sjukhus. 

Enligt smittskyddsläkare Eva Melander har antalet smittade bland de Skånes äldre (70+) sjunkit. 

– Det är glädjande att vi lyckas skydda våra äldre. Antalet särskilda boenden som drabbats av covid-19 minskar och bakom det ligger ett enormt arbete främst för kommunerna, sa hon förra veckan. 

Den dödligaste veckan i Skåne under coronapandemin var vecka 21, då 32 skåningar avled i bekräftad covid-19. Samma siffra har sjunkit till 12 personer för vecka 24. 

TV: Danmark har börjat lätta på restriktionerna

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!