En klass 1-varning för snöfall är utfärdad över Halland på måndagsmorgonen. Foto: / MIKAEL NILSSON
En klass 1-varning för snöfall är utfärdad över Halland på måndagsmorgonen. Foto: / MIKAEL NILSSON

”Glashalt” på sydsvenska vägarna – många olyckor

Publicerad

En personbil har under måndagsmorgonen voltat på riksväg 11, öster om Dalby i Lunds kommun. 

Enligt polisen är föraren en kvinna som inte ska vara allvarligt skadad. 

Men vägen har under morgonen stängts av helt – det ska vara "glashalt".

Olyckan i Dalby är bara en av flera som har orsakats av halka.

Det var klockan 07.58 som SOS fick in larmet om en trafikolycka på riksvägg 11. En bilförare ska ha fått sladd och voltat av vägen – det har medfört att vägen helt stängts av på platsen och det kommer möjligtvis innebära köer under måndagsmorgonen. 

– Det har hänt på Veberödsvägen inne i Veberöd där det inte är så hög hastighet, men vägen har stängts av vid Riksväg 11, meddelar Stephan Söderholm, polisens presstalesman i syd.

Polis, ambulans och räddningstjänst har skickats till platsen. På polisens hemsida uppges det vara "glashalt" på platsen.  

Kvinnan som körde bilen ska inte vara allvarligt skadad. 

– Hon är inte allvarligt skadad utan satt i en bil och väntade där, var det senaste jag hörde, säger Stephan Söderholm.

"Var uppmärksam"

Olyckan utanför Dalby är bara en av flera halkrelaterade olyckor under morgonen. I Vaaggeryd stängdes en annan väg under morgonen efter en trafikolycka. 

En bil ska ha kört av vägen och hamnat liggande på sidan. En person klev ur bilen relativt oskadd, men fördes senare till sjukhus. 

Klockan 07.14 meddelade räddningstjänsten att olyckan orsakade problem för framkomligheten och att det var mycket halt på vägen. En bärgare är beställd. 

– Det är nog på olika ställen som det är lite halt under morgonen, vi har inte haft många olyckor, men det är några stycken. Räddningstjänsten har sagt att det varit glashalt och jag vet inte om det fryser till under dagningen här, säger Stephan Söderholm som säger att man ska vara försiktig. 

– Det är lite lurigt, när jag körde till jobbet var det plusgrader och det är möjligt att det har fryst till under dagningen. Man får vara uppmärksam.

SMHI klass 1-varnar

Trafikverket varnar under morgonen för halka på flera vägar, främst i Smålands inland och Kalmarområdet under morgonen. 

Just Vaggeryds- och Värnamoområdet har flera vägar där det uppges vara mycket halt. 

SMHI varnar också för snöfall över Halland under morgonen och har utfärdat en klass 1-varning – även det innebär att man bör iaktta försiktighet ute på vägarna. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag