Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vädjade till föräldrarna: ”Hämta barnen i skolan”

Ett stort räddningspådrag finns på platsen. Foto: Polisen

Den intensiva industribranden på återvinningsföretaget Stena Recycling i Kistinge utanför Halmstad ska nu vara under kontroll.

Men den giftiga rök som spridits är fortfarande omfattande och boende i området uppmanas att stanna inomhus och stänga dörrar och fönster.

Föräldrar har även ombetts att hämta sina barn på skola och förskola i området, allt för att inte vistas i röken.

Larmet om branden nådde räddningstjänsten klockan 10.33 på tisdagen. Strax före kockan 17 bedömdes dock faran för allmänheten vara över. Men branden var fortfarande inte släckt.

Enligt polisen började branden i ett litiumbatteri, och klockan 11.30 brann flertalet likadana batterier. I byggnaden fanns även en 800 liter dieseltank. 

- Räddningstjänsten har försökt få ut batterierna ur byggnaden, i nuläget är detta dock inte möjligt, sa Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region väst. 

En person ska ha förts till sjukhus, dock inte med allvarliga skador.

Stort räddningspådrag

Enligt Conny Eriksson, inre befäl vid räddningstjänsten i Halmstad, fanns sju enheter från räddningstjänsten i Halmstad på plats. Även ambulans hade beordrats till platsen.

Den aktuella branden rasade inomhus i en hög med elektronikskrot som var cirka 40 gånger 10 meter i storlek. Lågorna uppges ha varit tio meter höga.

Orsaken till branden var inledningsvis okänd. Räddningstjänsten gick ut med ett VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, om att gå inomhus och stänga dörrar och fönster, samt ventilationsanläggningar.

– Det finns bostäder i närheten, men just nu bedömer vi att vinden blåser åt rätt håll, säger Conny Eriksson.

https://twitter.com/krisinformation/status/1105421380965883904

Polis och räddningstjänst vädjade samtidigt till bilister att inte köra in i området i onödan.

- Det har kommit svart rök från bygganden i två och en halv timme nu. Vi har blivit tillsagda att hålla oss inomhus, och väntar på vidare instruktioner, säger Hampus Wieslander, som arbetar i byggnaden. 

Vid 15-tiden förklarade bedömde räddningstjänsten att branden var under kontroll. Intensiteten i branden hade också minskat.

Allmänheten uppmanades ändå att hålla sig borta från röken och stänga dörrar och fönster, även ventilationsanläggningar. Även intilliggande företag ska ha utrymts på medarbetare.

Under eftermiddagen uppmanade Halmstad kommun föräldrar som har barn placerade i skola och förskola i området att hämta sina barn 

Branden är inte under kontroll

– Vi utgår från att det här kommer att ta hela dagen, sa inre befäl Conny Eriksson vid räddningstjänsten.

Klockan 16.21 meddelade polisen på sin hemsida att eftersläckningsarbete pågick, men att polisen tänkte lämna platsen. I nuläget finns ingen misstanke om b

Vet du mer om händelsen? Tipsa oss!

• Kontakta Kvällsposten på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717• Här kan du läsa mer om hur du tipsar Kvällsposten