Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anders Tegnell om Skåne - smittan på jobbet och hemma

Nya restriktioner har meddelats till ytterligare 3 län under tisdagen.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Smittökningen i Skåne fortsätter – och den har som befarat fått en snabbare spridning uppåt i åldrarna. 

Förra veckan insjuknade över 60 nya fall på särskilda boenden, vilket är den högsta siffran under hela pandemin.

Samtidigt rapporterar Region Skåne fyra nya dödsfall och nära 500 nya smittade på ett dygn. 

– Mycket av smittspridningen sker i hemmet eller på arbetsplatsen, all smittspårning pekar på det, säger statsepidemiolog Anders Tegnell om smittspridningen i Skåne.

Under tisdagen rapporterar Region Skåne ytterligare nära 500, närmare bestämt 498, nya coronafall. Det är något färre än smittopparna förra veckan men fortfarande på en betydligt högre nivå än dessförinnan. 

Samtidigt varnar smittskyddsläkaren Eva Melander nu för att smittan ökar i de äldre åldersgrupperna. 

– Vi har nu en snabbare spridning uppåt i åldrarna än i den grupp som tidigare dominerat, 20-29 år. Det visar att smittan finns överallt och drabbar nära och kära om vi inte hjälps åt att stoppa den. Många är oroliga för att bli smittade och den oron går bara att lugna genom att vi alla hjälps åt och följer rekommendationerna, säger hon i ett pressmeddelande.

Smitta på äldreboenden

Statistik från förra veckan visar också att antalet coronafall på särskilda boende i Skåne är fler än någonsin. Under vecka 44 rapporterades över 60 fall, vilket är mer än dubbelt så mycket än veckan innan. 

Detta enligt ny statistik som Carl Johan Sonesson redogör för på sin Facebook. 

– Det visar att det har börjat tränga in på boendena i hög omfattning, säger regionrådet som också befarar att dödstalen går upp. 

Den senaste tiden har antalet som vårdats på sjukhus också stigit för varje dag, med undantag för helgen, men tisdagens siffror visar i stället en knapp minskning, från 74 till 73 personer.

Region Skåne rapporterar fyra nya dödsfall, varav två registrerats under tisdagen. Sedan den 23 oktober har Skåne nu 15 coronadödsfall. 

Totalt har Skåne sedan pandemins start 11 138 konstaterade fall av covid-19 och 302 dödsfall. 

Tegnell: Ökade sociala kontakter

Smittspridningen i Skåne har ökat drastiskt senaste tiden. På Folkhälsomyndighetens presskonferens på tisdagen får statsepidemiolog Anders Tegnell frågan om vad han tror ligger bakom ökningen. 

– Jag vet inte om Skåne skiljer sig från andra ställen. Alla regioner kommer tillbaka till ökade social kontakter i form av privata fester och arbetsplatsträffar, det är den tunga biten nästan överallt. Mycket av smittspridningen sker mycket i hemmet eller på arbetsplatsen, all smittspårning pekar på det.  

Vad det betyder att Skåne i våras klarade sig bra jämfört med andra storstadsregioner är också svårt att veta enligt Anders Tegnell. 

– Teoretiskt kan man tänka sig att om regionen varit väldigt drabbad under våren är den lite mer skyddad nu under hösten. Det har däremot visat inte vara så i någon större utsträckning, Uppsala och Stockholm som drabbades hårt i våras, drabbas nu återigen. 

– Det ser likadant ut internationellt får man säga, många av storstäderna som varit hårt drabbade i våras drabbas återigen. Jag tror inte det går att dra några stora växlar av det. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!