Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fyra män häktades för butikskapningen

Häktningsförhandlingarna mot personerna hålls med start klockan 13.30 på måndagen i Malmö tingsrätt. Foto: Tomas LePrince
Ligan kapade butiken i Malmö och sålde varor innan polisen dök upp och grep de misstänkta. Foto: Läsarbild
Familjen som äger butiken ska ha varit utsatt för ligan under en månads tid. Till sist ska ägaren ha flytt till bekanta i Köpenhamn Foto: Läsarbild
Ligan sålde varor från butiken och kunderna fick betala kontant eller med swish. Foto: Läsarbild
Fyra personer ställs inför häktningsdomaren i Malmö tingsrätt på måndagen. Foto: Fritz Schibli

De fyra män som misstänks för att ha kapat en livsmedelsbutik i centrala Malmö häktades på måndagen vid Malmö tingsrätt.

Samtliga anklagas för grov utpressning under tiden den 18 september till den 13 oktober i år. Men alla förnekar brott.

De fyra misstänkta männen tros ha ingått i en liga och greps i den aktuella butiken vid 00.30-tiden natten till i fredags.

Då ska de misstänkta personerna i åldrarna 21 till 27 år under minst ett dygn ha befunnit sig i den aktuella butiken och sålt varor över disk.

Häktningsförhandlingarna mot personerna hölls med start klockan 13.30 på måndagen i Malmö tingsrätt.

Kammaråklagare Annika Lindahl hade begärt dem häktade på sannolika skäl, den starkare misstankegraden.

– I nuläget kan jag inte lämna några kommentarer i ärendet. Men vi har kommit så långt i utredningen att jag har funnit skäl att begära personerna häktade, säger hon.

Pågick en månad

Allt ska ha börjat för ungefär en månad sedan när flera män kom in i butiken.

– De ville ha beskyddarpengar. De krävde 400 000 kronor annars skulle de förstöra hela butiken. Vi ville inte ge dem något. Då började de stå utanför, fem sex stycken, med en attityd som skrämde kunderna, har delägaren tidigare berättat

Utpressningen fortsatte men ägarna vägrade betala. Till slut gick utpressarna in och tog över butiken.

Vid det tillfället hade ägaren redan flytt till bekanta i Köpenhamn och låtit vänner tillfälligt stå bakom disken.

Utpressningsförsöken ska ha skett vid flera tillfällen och innehållit bland annat vapenhot. Familjen ska ha hotats både i butiken och i sin bostad.

I onsdags kom gänget tillbaka och tog helt enkelt tog över butiken, enligt polisens misstankar.

– De körde helt enkelt ut den personal som fanns i lokalerna och tog själva över driften, sa polisens presstalesperson Nils Norling.

Kassan var låst

Kassasystemet var dock låst och därför ombads kunderna att betala med kontanter eller med Swish.

De som kördes ut från butiken vågade inte polisanmäla händelsen. Det var först när ägarfamiljen på telefon fick kännedom om vad som hänt som polisen kopplades in.

På torsdagskvällen gjorde polisen så en specialinsats mot butiken med både civil och uniformerad polis. Flera av poliserna ska ha burit automatvapen.

– Poliserna försökte först vidimera verksamheten och ska ha blivit vittnen till hur verksamheten flöt på inne i butiken. Man fyllde på varor och sålde över disk, sa Nils Norling.

En stund senare greps samtliga fyra misstänkta och fördes i polisbilar till polisstationen där det hölls inledande förhör.

Känt fenomen

Enligt Nils Norling är det väl känt att det emellanåt förekommer utpressningsförsök mot särskilt mindre butiker i Malmö.

Men det är inte alltid som det kommer till polisens kännedom.

– Den här typen av händelser är väldigt allvarliga och det är inte sällan som de kriminella använder olika typer av vapen för att ge eftertryck av sina hot, säger Nils Norling. 

De fyra männen häktades samtliga på sannolika skäl misstänkta  för grov utpressning. Samtliga förnekade dock genom sina försvarare brott.

Åtal i målet ska vara väckt om 14 dagar.