Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Coronasmittade Jakob: ”Vi är djupt skakade”

En man i 30-årsåldern i Göteborg har testats positivt för coronaviruset covid-19.
Danmark har fått sitt första coronafall. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Patienten testades på Roskilde sjukhus. Foto: Google

Jakob Tage Ramlyng som arbetar på danska TV2 har smittas av coronaviruset. Det bekräftar TV2 själva under torsdagsmorgonen. 

Jakob och hans familj har precis kommit hem från en skidsemester i Italien. 

Nu har tio av hans kolleger på TV2 skickats hem för att sitta i karantän under två veckor. 

– Vi tar inga chanser, vi använder oss av karantän när det är nödvändigt. Situationen tas på största allvar och vi följer den timme för timme, säger danska hälsoministern Magnus Heunicke på en presskonferens.

TV2-medarbetaren Jakob Tage Ramlyng kom hem till Danmark i måndags från en skidsemester i Chiesa in Valmalenco i provinsen Sondrio. Han och hans familj flög till och från Malpensa-flygplatsen i Milano. 

Under onsdagsförmiddagen kände han att allt inte stod rätt till. 

Då körde han till Roskilde sjukhus tillsammans med sin fru och sin son. Där fick de stanna i bilen tills de blev hämtade av läkare som bar handskar och masker och som förde familjen till ett sterilt rum där det togs prover. 

Natten till torsdag kom provsvaren. Jakob Tage Ramlyng är bekräftad smittad med covid-19-viruset. Resultaten för hans fru och son var negativa, de är inte smittade.

Jakob Tage Ramlyng skriver själv på Facebook:  

”Min fru och jag fick något av en chock när en läkare från infektionsavdelningen på Roskilde sjukhus meddelande att jag hade testat positiv för coronavirus som den första i Danmark”, skriver han. 

Tills vidare ska Jakob Tage Ramlyng hållas i karantän i sitt hem. 

”Vi är självklart djupt skakade över att det vi trodde var helt osannolikt nu är vår verklighet. Vi är vid gott mod även om vi är trötta, har huvudvärk, har ont i halsen och hostar.”

Nu förbereder sig familjen på karantänen. 

”Det är overkligt att vi ska vara inspärrade i två veckor, men vi försöker få ut det bästa av situationen.”

Jakob Tage Ramlyng är Danmarks första bekräftade coronafall. Här tar han proverna på Roskilde sjukhus. Foto: Stine Ramlyng / TV2

Kontaktspårning

Det danska Sundhedsministeriet generaldirektör Søren Brostrøm berättar för TV2 att arbetet med att spåra fler eventuellt smittade är i full gång. 

– Det startade med hanteringen av patienten och hans anhöriga. Men vi är också i gång med en så kallad kontaktspårning för att se om det finns andra personer som kan ha blivit exponerade för smittan. 

Enligt TV2 var Jakob Tage Ramlyng på ett kort besök i företagets lokaler under onsdagen.  

Vid lunchtid torsdag rapporterar danska medier att ytterligare tio medarbetare på TV2 har skickats hem för att sitta i karantän i 14 dagar.

Det bekräftar nyhetschefen Mikkel Hertz för Ritzau. Beslutet togs efter ett möte med patientsäkerhetsstyrelsen och har sin bakgrund i besöket av den smittade kollegan. 

Noga med handhygienen

Søren Bostrøm uppmanar danskarna att vara noga med handhygienen, men vill också tona ner riskerna med coronaviruset, att dödligheten inte är så hög som man först befarade. 

– Allt tyder på att nästan alla som smittas bara får lätta symptom. Men äldre och personer som redan är sjuka är naturligtvis i farozonen. 

På en pressträff med den danska hälsoministern Magnus Heunicke försäkrade han att den danska regeringen inte tar några chanser. 

– Vi använder oss av karantän när det är nödvändigt. Situationen tas på största allvar och vi följer den timme för timme, säger han.

På pressträffen fick professor Kåre Mølbak frågan hur allvarligt coronaviruset är.

– Det är svårt att svara exakt på, men min magkänsla är att det här är något som inte kommer påverka den danska befolkningen speciellt mycket.

– I värsta fall är det en allvarlig influensa.

Två coronafall i Sverige

Två personer har bekräftats smittade av coronaviruset i Sverige. Så sent som på onsdagskvällen bekräftades ett fall i Göteborg, en 30-årig man. Precis som Jakob Tage Ramlyng ska han ha smittats i norra Italien och vårdas nu på infektionskliniken på Östra sjukhuset.

Nyligen ökade Folkhälsomyndigheten vaksamheten mot coronaviruset. Nu ingår vistelse i norra Italien i kriterierna för provtagning.

Folk som har varit i Lombardiet, Piemonte, Emilia-Romagna och Veneto, och som får feber, hosta eller andnöd utan känd orsak, kan betraktas som misstänkt smittade.

Antalet personer som sökt sig till infektionsklinikerna runtom i Skåne för att de tror sig vara smittade med coronavirus har ökat kraftigt den här veckan.

”Det har varit mycket tryck”

– Det har varit mycket tryck. Jag skulle tro att ett 50-tal har provtagits, sa Birgitta Holmgren, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne under onsdagskvällen.

På torsdagen meddelar Smittskydd Skåne att det snarare rör sig om runt 100 personer.

– Antalet har ökat och det beror bland annat på hemvändande sportlovsfirare från Italien”, säger Birgitta Holmgren. 

Smittskydd Skåne har inte konstaterat något fall av corona. 

– Inte av covid-19. Men eftersom flera av de testade söker med influensaliknande symptom har andra ”vanliga” influensor upptäckts.

Under onsdagen testades tre personer för misstänkt corona i Blekinge. Personerna var nyligen hemkomna från Italien och visade förkylningssymtom, hosta och snuva.

– De tre proverna som var aktuella var negativa, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare Bengt Wittesjö till SVT Nyheter Blekinge.

Restaurang stängs av rädsla för virus

På torsdagseftermiddagen meddelade ägarna till en restaurang i Lund att de stänger tillfälligt – på grund av coronaviruset.

”För att undvika risken för överföring av coronavirus har vi bestämt oss för att hålla stängt tills vidare. OBS att detta bara är en säkerhetsåtgärd och att ingen smitta förekommit.”

Till SVT Nyheter Skåne säger ägaren Li Feng:

– Jag kommer från Kina och vi tittar på nyheterna och pratar om viruset varje dag. Jag kände att vi måste göra någonting och att man inte tar det här på tillräckligt allvar här i Sverige.

– Det handlar inte bara om att rädsla för att vi ska bli smittade i personalen, utan vi tänker på kunderna också. Man kan vara smittad utan att veta om det, säger Li Feng till SVT.

Så smittar corona - och så smittar det inte

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, säger att livsmedel aldrig kan vara smittbärare för Coronaviruset.

– Det kan man säga väldigt kategoriskt, det finns liksom ingen som helst anledning att tro att det här någonsin har spridits via livsmedel. Det här är en klassisk luftvägsinfektion som sprids från människa till människa i nära kontakt, säger han.

Finns det någon risk för gästerna på en restaurang om en coronasmittad person skulle handskas med maten?

– Nej, det är direktkontakt människa till människa som krävs. Det är en så kallad droppsmitta, den smittar via saliv och droppar eller nära mellan två personer. Möjligen via händer, om man får droppar på händerna och sedan petar sig i ögonen eller i munnen direkt efteråt.

SE OCKSÅ: Donald Trump höll pressträff om beredskapen i USA

Trump höll pressträff om beredskapen för coronaviruset.