Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här hedrar Jyskbutikerna den danske miljardären

Di TV sänder live.
Lars Larsen blev 71 år gammal.Foto: Jysk / Jysk
Larsen grundade Jysk.Foto: Jysk
Vid Jyskbutikerna halades flaggorna på halv stång efter dödsfallet.Foto: Matthias Øgendal

Lars Larsen, det danska företaget Jysk grundare och ägare, är död.

Det meddelade företaget genom ett pressmeddelande på måndagsmorgonen.

Larsen var sjuk i cancer och blev 71 år gammal. 

Lars Larsen somnade stilla in i sitt hem i Silkeborg vid sjutiden på måndagsmorgonen efter en kort tids sjukdom. Han var omgiven av sin närmaste familj, skriver danska Ekstrabladet.

”Vi har i dag mist vår far, make och morfar och Danmark har mist en enastående affärsman”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

– Det är självklart riktigt tråkigt. Alla är tagna och ledsna av situationen. Lars Larsen har betytt allt för Jysk. De flesta har också arbetat med honom och Lars Larsen pratade alltid med alla medarbetare, säger Jysks presschef Rune Pedersen till Ekstrabladet.

På måndagen halades företagets flaggor på halv stång utanför flertalet av Jyskbutikerna för att hedra dansken.

Det var i juni som det blev offentligt känt att Lars Larsen var allvarligt sjuk i levercancer. Han hade dessförinnan med omedelbar verkan lämnat alla sina åtaganden i företaget.

Slog samman

Intill sin död var Lars Larsen själv dock med om att slå samman flera av koncernens bolag till ett bolag. 

I ett uttalande sa Lars Larsen samtidigt att han därefter önskade ägna sin sista tid åt familjen. 

Lars Larsen grundade själv företaget 1979 och stod i spetsen för sitt företag i stort sett ända fram till sin död. I juni månad när det blev känt att han var svårt sjuk övertog hans son Jacob Brunsborg ordförandeposten i Lars Larsen Group.

Larsen beskrevs under sin levnad ha varit en av Danmarks rikaste personer med en förmögenhet på 50 miljarder kronor.

Företaget hade först namnet Jysk Sengetøjslager och säljer än i dag madrasser, täcken, kuddar, möbler och inredning.

 Den första butiken öppnade 2 april 1979 i Århus och ligger fortfarande kvar på samma adress.

Stor koncern

Historien om Jysk är också historien om en self made-man som under 40 års tid lyckades bygga upp en stor koncern med sammanlagt 2 800 butiker och 23 000 medarbetare i 52 länder.

Företagets samlade omsättning var vid senaste räkenskapsåret 29,9 miljarder danska kronor, cirka 42 miljarder svenska kronor. Även i Sverige finns företaget representerat med ett 141 butiker. 

Larsen har vid åtskilliga tillfällen hyllats för sin generösa personalpolitik. De anställda fick bonusar och var ofta lediga dagen efter personalfester.

Många danskar minns gärna hur Lars Larsen själv deltog i olika reklamsnuttar för diverse varor som företaget sålde.

Larsens död har berört många i särskilt Danmark. Tidningen Ekstrabladet har öppnat  för möjligheten att skriva en sista hälsning till entreprenören på sin sajt.  

Ska fortsätta

– Han kommer att saknas av oss alla, och när vi kommit över den här stora förlusten kommer vi att göra allt vi kan för att föra hans imponerande livsverk vidare, säger sonen Jacob Brunsberg i ett uttalande.

Före sin död hann Lars Larsen uppleva företagets 40-års jubileum och han var i maj månad själv med och klippte banden till affärskedjans första butik på Irland.

Utöver sonen Jacob efterlämnar Lars Larsen hustrun Kristine, dottern Mette och fyra barnbarn.

Jysk-grundaren Lars Larsen död.
Tre nyheter att hålla koll på.