Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

15 miljarder i stöd till dansk ekonomi

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Foto: CDC/CDC / ZUMA PRESS TT NYHETSBYRÅN
Foto: FRANCIS DEAN/SHUTTERSTOCK / FRANCIS DEAN/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Det danska näringslivet får stöd på motsvarande 15 miljarder svenska kronor.

Den danska regeringen förbereder samtidigt ytterligare en skärpning av restriktionerna för att motverka spridningen av coronasmittan. 

Enligt danska TV2 Nyheder vill regeringen kunna förbjuda folksamlingar på mer än två personer – just nu går gränsen vid tio personer.

Den danska regeringen satsar motsvarande 15 miljarder svenska kronor på åtgärder som ska stötta det danska näringslivet under och efter coronakrisen, meddelade finansministern Nicolai Wammen vid en presskonferens i Köpenhamn på torsdagseftermiddagen.

Åtgärderna går främst ut på att tidigarelägga offentliga investeringar och flytta sådana som planerats till 2021 redan till innevarande år.

– Det här hjälppaketet ska hålla hjulen i gång, förklarade Nicolai Wammen vid presskonferensen.

– Danmark får inte gå i stå.

Prioriterar gröna projekt

Investeringarna ska så långt möjligt prioritera gröna projekt som ger Danmark långsiktiga fördelar, heter det.

Dessutom ska offentliga inköp tidigareläggas för att stötta dansk ekonomi och danska leverantörer. Leverantörerna ska till och med kunna få betalt innan varor och tjänster ens har levererats – för att hjälpa företagen få upp sin likviditet.

Finansministern meddelade också att alla kommunala och regionala kostnader för coronakrisen ska räknas samman när det akuta läget är över – och att de därefter ska föras över till staten.

– De kostnaderna tar vi, säger Nicolai Wammen.

– Kommunerna ska kunna koncentrera sig på att lösa problemen utan att oroa sig för pengarna.

Polisen ska kunna agera

En skärpning av restriktionerna för folksamlingar görs redan nu för att ge polisen möjlighet att agera inför påsken då folketinget inte sammanträder och en lag med detta syfte inte skulle kunna antas, skriver TV2 Nyheder.

Polisen ska också ges möjlighet att förbjuda tillträde till offentliga platser som till exempel lekplatser eller idrottsanläggningar.

Det kan också gälla platser som till exempel Dronning Louises Bro i Köpenhamn – ett ställe där många människor samlas när solen skiner.

Förbjuds redan i förväg

Förbudet ska kunna meddelas i förväg – nuvarande regler kräver att en folksamling först ska uppstå på en plats för att den sedan ska kunna skingras.

Samtidigt läggs ett förslag om höjda bötesbelopp för personer som bryter mot bestämmelserna.

TV2 Nyheder hänvisar till ett brev som statsminister Mette Frederiksen, S, uppges ha skickat till folketingets ordförande Henrik Dam Kristensen (S).

Lagförslaget ska lämnas till folketinget under torsdagen och behandlas så snabbt som möjligt. Förhoppningen är att den nya lagen ska träda i kraft den 4 april, enligt uppgift.

Tyskland har sedan några dagar redan en motsvarande lagstiftning med ett förbud för folksamlingar på fler än två personer.

Danmark har hittills haft sin gräns för folksamlingar vid tio personer. I Sverige är det folksamlingar på 500 personer och däröver som har förbjudits.

Dubblar straffen för coronabrott

De danska myndigheterna tänker slå till stenhårt mot alla som utnyttjar coronakrisen till att begå brott, meddelar justitieminister Nick Hækkerup, S.

För privatpersoner fördubblas straffen om brotten är relaterade till coronaepidemin. För företag kan straffsatserna fyrdubblas vid missbruk av de ekonomiska hjälpåtgärder som staten satt in.

De nya åtgärderna presenterades vid en presskonferens på onsdagseftermiddagen.

Enligt Hækkerup finns det en bred politisk majoritet för straffskärpningarna.

De nya danska lagförslagen ska hanteras skyndsamt av folketinget och träda i kraft redan torsdag morgon.

– Regeringen tänker slå hårt ner på dem som utnyttjar epidemin till kriminalitet, säger Nick Hækkerup.

Tolererar inte kriminalitet

– Vi tolererar inte kriminalitet mot samhället som är sårbart.

Straffen fördubblas alltså för stölder, inbrott och bedrägerier som kan anses ha ett samband med coronaepidemin.

Detta beror på att myndigheterna i Danmark kunnat se en våg av brott som begåtts under den tid då landet varit drabbat av smittan.

Handsprit och annan viktig utrustning har stulits på sjukhusen, och ett ökande antal bedrägerianmälningar indikerar att brottslingar försöker sko sig på den oro som finns i samhället.

TV: Sveriges coronastrategi hyllas av tysk expert

Sveriges coronastrategi hyllas av tysk expert. Även WHO-expert tycker att ett land inte ska stänga ned allt.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!