Flera skott avlossades i det centralt belägna bostadsområdet i Trelleborg. Foto: Fritz SchibliFlera skott avlossades i det centralt belägna bostadsområdet i Trelleborg. Foto: Fritz Schibli
Flera skott avlossades i det centralt belägna bostadsområdet i Trelleborg. Foto: Fritz Schibli
Polisen har både hundpatrull, insatsstyrkan och radiobilar på plats. Foto: MIKAEL NILSSONPolisen har både hundpatrull, insatsstyrkan och radiobilar på plats. Foto: MIKAEL NILSSON
Polisen har både hundpatrull, insatsstyrkan och radiobilar på plats. Foto: MIKAEL NILSSON
Skottlossningen ägde rum i närheten av Ehrenbuschsgatan i Trelleborg.Skottlossningen ägde rum i närheten av Ehrenbuschsgatan i Trelleborg.
Skottlossningen ägde rum i närheten av Ehrenbuschsgatan i Trelleborg.
Foto: / Fritz SchibliFoto: / Fritz Schibli
 Foto: / Fritz Schibli
Flera personer har blivit medtagna till förhör. Foto: Fritz SchibliFlera personer har blivit medtagna till förhör. Foto: Fritz Schibli
Flera personer har blivit medtagna till förhör. Foto: Fritz Schibli

Fyra män skadade vid skjutning – en gripen

Publicerad

Vid 22.30 fick polisen larm från uppringare som hört flera skott i närheten av  Ehrenbuschsgatan i Trelleborg. Flera personer hittades skadade och fyra män fördes till sjukhus med ambulans.

Under natten till fredagen hölls förhör med fem personer och en person har gripits.

– Det är inte uteslutet med fler gripanden, säger Hans Nilsson vid polisen Region Syd.

På fredagsmorgonen meddelade region Skånes presstjänst att två av männen är allvarligt skadade.

Med start klockan 22.30 hörde flera uppringare av sig till polisen om att skott hade hörts inne i centrala Trelleborg. När polisen kom till platsen hittas flera personer med misstänkta skottskador.

– Vi var snabbt på platsen och kunde konstatera att, inom en ganska begränsad yta, så anträffar vi flera personer med misstänkta skottskador, säger Fredrik Bratt, informatör vid polisens ledningscentral.

Allvarliga skador

Polisen gick först ut med att fyra personer hade bekräftade skottskador, uppgifter som nu har ändrats.

– Två är skottskadade, en person är knivskadad och så är det en ytterligare person skadad. Det ska inte vara några livshotande skador, säger Hans Nilsson, vakthavande befäl Region Syd. 

De fyra personerna som skadats är män, enligt polisen. Åldrar på de skadade är ännu oklart. 

På fredagsmorgonen meddelade region Skåne att akuten i Malmö tagit emot två män. De är i 20-årsåldern, respektive 20-årsåldern och vårdas för allvarliga skador.

Minst två personer har omhändertagits av polisen.Foto: CAROLINE LARSSON

Under natten förekom uppgifter om en femte skadad, och en ambulans fanns kvar på platsen ifall en ytterligare person skulle påträffas. Men på fredagsmorgonen uppger polisen att det endast rör sig om fyra skadade.

Mitt inne i centrala delar

Polisen hade under natten en större insats på plats och spärrade av ett stort område, bara ett stenkast från huvudgatan för shopping i Trelleborg.

Händelsen har inträffade i den gamla delen av Trelleborg med mycket äldre bebyggelse. Polisen berättar att det framför allt finns flerfamiljshus och affärer runt platsen. Dessutom en kyrka och öppna grönområden.

Foto: MIKAEL NILSSON

Insatsstyrka på plats under natten

Under natten har en person gripits och flera hämtats till förhör. Gruppen för grova brott är inkopplade i ärendet.

– Det är en gripen och flera inhämtade till förhör. Man kan inte utesluta att det blir fler gripanden under morgonen, säger Hans Nilsson.

Under natten bekräftar polisen att man även har genomfört en husrannsakan i en lägenhet. 

– Vi har ganska mycket resurser inne i centrala Trelleborg så folk undrar kanske vad vi gör där, men det ska inte vara någon fara för utomstående, säger Fredrik Bratt.

Polisens insatsstyrka har varit på platsen, samt en kriminaltekniker och vapenhund. Polisen vill inte bekräfta om de gjort några fynd på platser.

– Vi försöker säkra utredningen samtidigt som vi hjälper de skadade, säger Fredrik Bratt.

Foto: MIKAEL NILSSON

Grannar hörde skotten

– Vi trodde att det var smällare. Det var många skott. Vi såg någon som sprang utanför. Det är fullt med polisbilar på gatan, säger en granne. 

Aron Tydén, boende i området, hörde skjutningen:

– Jag satt hemma vid datorn när jag hörde en kraftig smäll, säger han och berättar att han senare hörde fler smällar och ser flera personer springa fram och tillbaka.

Han fortsätter:

– Just nu är det avspärrat, säger han och berättar att det rör sig poliser i området med hundar. 

– Jag hörde bara skott och en massa skrik.

En annan boende i området berättar: 

– Det är fortfarande ambulanser och poliser här så det räcker och blir över. Jag är trygg antar jag, och hemma, men känner mig inte så trygg, säger personen som bor i området och fortsätter:

– Vi trodde det vara gamla nyårsraketer när vi hörde. Hela parken i närheten är avspärrad också.

Skjutningen har skett utanför personens port:

– Ja det är klart vi är oroliga, känns ju inte jättetryggt. Är ju direkt utanför porten.

En annan kvinna som bor i områden säger att det är ett väldigt lugnt område det rör sig om och att alla trott att det var raketer till en början. När hon får frågan om hur hon reagerar när hon fick veta att det var en skottlossning svarar hon:

– Helt ärligt är jag inte förvånad, det är allt jag vill säga.

"Kan det hända här så kan det hända en själv"

Andreas Kvant hörde skottlossningen och är förvånad över att det hänt i området där han bor.Foto: Fritz Schibli

Andreas Kvant, 22, bor i området. Han var bara några hundra meter från platsen när han och hans kompisar hörde några smällar, de trodde det var smällare.

– Sedan tio minuter, kanske en kvart senare gick jag hit och fick se hela polispådraget. Det här har hänt bara tjugo meter från min trapp, säger Andreas Kvant.

Han har både sett insatsstyrkan på plats och fyra ambulanser lämna området.

– Sedan hörde jag när de var inne i lägenheten och skrek att personerna där inne skulle lägga sig ner på golvet, sedan mycket mer vet jag inte, säger han.

Andreas Kvant berättar att det är ett ganska lugnt område där det bor mycket ungdomar.

– Jag vet att det bor en del skumma typer här men jag trodde aldrig att något sådant här skulle hända. Det kanske handlar om droger eller gäng, det har varit mycket sådant här tidigare som har gått runt i Trelleborg, säger han.

Han tycker att det som hänt är obehagligt.

– Det är ju sjukt och det är ju unga människor det handlar om vad jag har hört. Det är inte roligt att ungdomar håller på, på detta viset. Man vet ju att om det kan hända här så kan det hända en själv också, de kan ju springa förbi en eller vad som helst de här gängen. jag kunde ha gått tio minuter tidigare till platsen och hamnat i skottlossningen om jag hade haft otur, säger Andreas Kvant.

Förhör inledda i natt

– Om någon har sett eller hört någonting får man gärna höra av sig på 114 14, det går även bra att gå ner och prata med poliserna på plats. Har man information så är vi alltid intresserade i den här typen av ärende, säger Fredrik Bratt.

Strax efter 01.00 natten till fredagen gick polisen ut med uppgiften att ärendet rubriceras som försök till mord alternativt dråp.

– Vår grova brottsorganisation har ringts in, och förhör kommer att påbörjas under natten, säger Hans Nilsson, vakthavande befäl Region Syd.

Klock 03.28 var teknikerna klara på platsen.

Maja Strömberg
Maja Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag