Väg 11 mellan Sjöbo och Tomelilla drabbades hårt av eftermiddagens snökaos. Foto: Anders GrönlundVäg 11 mellan Sjöbo och Tomelilla drabbades hårt av eftermiddagens snökaos. Foto: Anders Grönlund
Väg 11 mellan Sjöbo och Tomelilla drabbades hårt av eftermiddagens snökaos. Foto: Anders Grönlund
”Man ska inte ge sig ut på vägarna om man absolut inte måste”, säger Calle Persson på polisens ledningscentral. Foto: Anders Grönlund”Man ska inte ge sig ut på vägarna om man absolut inte måste”, säger Calle Persson på polisens ledningscentral. Foto: Anders Grönlund
”Man ska inte ge sig ut på vägarna om man absolut inte måste”, säger Calle Persson på polisens ledningscentral. Foto: Anders Grönlund
Sikten var bara några meter när olyckan på väg 11 inträffade mellan Sjöbo och Tomelilla. Foto: Anders GrönlundSikten var bara några meter när olyckan på väg 11 inträffade mellan Sjöbo och Tomelilla. Foto: Anders Grönlund
Sikten var bara några meter när olyckan på väg 11 inträffade mellan Sjöbo och Tomelilla. Foto: Anders Grönlund

Flera vägar stängs helt: "Ge er inte ut"

Publicerad
Uppdaterad

 

Mycket svåra väderförhållanden rådde under tisdagen i Sydsverige. Flera allvarliga olyckor inträffade, vägar stängdes av och tåg ställdes in.

Tre lastbilar och ett tiotal bilar var inblandade i en olycka på väg 11 mellan Sjöbo och Tomelilla.

– Man ska inte ge sig ut på vägarna om man absolut inte måste, sa Calle Persson på polisens ledningscentral.

Snökaoset slog till ordentligt mot Sydsverige. I östra Skåne rådde mycket svåra förhållanden i trafiken. SMHI utfärdade en klass 1-varning om snöfall och vind. 

– Det är snö och snörök, sa Anna Göransson.

Sikten var oerhört dålig och flera allvarliga olyckor inträffade. Men ingen människa skadades allvarligt.

"Totalt stopp"

På väg 11 larmades det under eftermiddagen om en olycka med flera lastbilar och upp till tio personbilar.

– Det är initiala uppgifter. Larmet kom klockan 14.42, sa Anna Göransson.

Enligt Aftonbladet var tre lastbilar inblandade, varav två ska ha kört in i olyckan och kolliderat med de redan inblandade fordonen. 

Det har inte rapporterats om några allvarliga personskador i anslutning till olyckan.

Det var även totalt stopp i trafiken på väg 19 vid Tomelilla.  Enligt uppgift hade flera bilar kört fast strax norr om orten.

Ytterligare en allvarlig olycka inträffade på väg 1561 vid Tomelilla. Tre personbilar och enligt larmet klockan 14.43 hade en person eventuellt blivit påkörd i samband med olyckan.

Flera vägar kring Ystad stängs

Även tågtrafiken drabbades hårt. Enligt Skånetrafiken var pågatågen mellan Ystad-Tomelilla-Simrishamn inställda från klockan 15. Inga ersättningsbussar sattes in mellan Ystad och Simrishamn, detta på grund av vädret.

Skånetrafiken avrådde från alla resor från och till Österlen. 

Snöovädret påverkade även stadstrafiken. I Ystad ställdes all stadsbusstrafik in från och med klockan 18.

Strax efter klockan 16 beslutade polisen stänga flera stora vägar: 

E65 stängdes från Sturup till Ystad men öppnades dock åter klockan 19.50.

Väg 13 stängdes från Sjöbo till Ystad

Handbollsmatch ställdes in

Polisen rådde trafikanter att inte ge sig ut på vägarna om det inte var nödvändigt. Varningen gällde i huvudsak sydöstra Skåne.

– Man ska inte ge sig ut på vägarna om man absolut inte måste, om det inte är en nödsituation, sa Calle Persson på polisens ledningscentral.

På kvällen blev Ystads IF:s hemmamatch mot Redbergslid i handbollsligan inställd.

Bortalagets buss kom inte längre än till Skurup, där polisen uppmanade laget att vända tillbaka hem igen, uppger GT.

Nytt datum för matchen har ännu inte fastställts.

Alexander Vickhoff
Alexander Vickhoff

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag