Attacken mot Findus var ett försök till utpressning

Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Malmöpolisen blåser nu faran över när det gäller det uttalade hotet mot Findus huvudkontor i Malmö.

Företaget ska i helgen ha utsatts för ett utpressningsförsök. Ett vitt pulver ska ha skickats till företaget tillsammans med ett skrivet brev.

– Vi har fått en första analys och fick svaret sent söndag kväll. Det är ingen fara för de som arbetar där, säger Mattias Sigfridsson, biträdande polisområdeschef. 

Händelsen har rubricerats som försök till grov utpressning. Men polisen är fortfarande återhållsam med uppgifter kring händelsen.

Polisen vill inte kommentera om pulvret är ofarligt.

– Vi vet vad det är och gör bedömningen att det är säkert att vistas i lokalen. Vad det är vill vi inte gå in på nu, säger Sigfridsson.

Han vill inte heller gå in på vad det stod i det aktuella brevet. Inte ens vilket budskap meddelandet hade. 

Hotet kom på fredagskvällen och gick enligt uppgift ut på att utpressarna skulle frigöra någon form av giftiga ämnen i kontorslokalerna om företaget inte betalade en okänd penningsumma.

Hölls avspärrat

Uppgifterna om att det handlade om en utpressningssituation har aldrig bekräftats av polisen.  

Malmöpolisen skrev dock på sin hemsida att det handlade om ett föremål som bedömdes vara farligt. Ett område kring fastigheten hölls avspärrat.

 Man bekräftade också att ett företag på adressen var utsatt för hot. Föremålet skulle enligt polisen vara ett kuvert som innehåller ett farligt pulver.

Räddningstjänsten gick under lördagen in i Findus lokaler med skyddsdräkter för att försöka lokalisera och avlägsna de påstått giftiga ämnet som skulle finnas där. 

Pulvret skickades senare för analys till FOI, Totalförsvarsetsforskningsinstitut. Findus bestämde samtidigt att hålla sitt kontor stängt även under måndagen. 

Bekräftar hot

Findus Sverige AB, är en del av Nomad Foods Europe. Företaget bekräftar att ett hot inkommit och att kontorslokalerna hölls avspärrade.

Findus vd Peter Odemark skriver i ett meddelande till Kvällsposten: 

”Nomad Foods kan bekräfta att ett hot framförts mot bolagets svenska verksamhet i Malmö. För att inte påverka polisens förundersökning vill bolaget i nuläget inte kommentera i vilken form eller på vilket sätt hotet framfördes. Bolagets lokaler är dock tills vidare avspärrade och när verksamheten kan komma att återupptas blir en fråga för polisen att avgöra.”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!