Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mia, 31, flydde hemmet efter explosionen: "Fruktansvärt"

En person fick allvarliga skador efter en explosion i Helsingborg.
Foto: MIKAEL NILSSON
Mia Svensson har fått evakueras från sin lägenhet i det drabbade huset.
Foto: Privat

En kvinna skadades i nattens explosion i ett bostadshus på Södergatan i Helsingborg.

Platsen är avspärrad och boende har evakuerats.

Mia Svensson, 31, är en av de boende som nu flyttats till ett hotell.

– Det är fruktansvärt. När det hände var jag mest effektiv och logisk. Känslorna har kommit nu efteråt. 

Strax före 01.00 natten till tisdagen som SOS Alarm nåddes av uppgifterna att en explosion hörts från ett bostadshus på Södergatan i Helsingborg. 

Explosionen inträffade i trapphuset, som fick kraftiga skador. Enligt SVT inträffade detonationen utanför en lägenhetsdörr. En ytterdörr ska ha tryckts in och flera dörrar skadats av tryckvågen.

– Det är rubricerat som grov allmänfarlig ödeläggelse och grov misshandel, berättade Anna Göransson vid polisen i region Syd tidigt på tisdagsmorgonen.  

Polisavspärrningar kring platsen

Platsen är avspärrad och boende har evakuerats. 

– Det är så pass omfattande skador i fastigheten att man har beslutat att evakuera de som bor där, säger Mikael Lindh, vakthavande befäl vid polisen, till TT. 

En person boende i fastigheten har förts med ambulans till sjukhus – enligt inledande uppgifter med svåra skador.

– Jag kan inte uttala mig om personens ålder, men personen har allvarliga skador, säger Mikael Lindh till SVT.

Enligt Region Skåne bedömdes kvinnans skador senare som lindriga.

Får inte komma hem

En av de boende som evakuerats är Mia Svensson. Hon har bara fått komma in i sin lägenhet för att hämta det viktigaste.

– Vi får fortfarande inte komma in. Vi får inte använda trapporna upp till min våning, det är rasrisk. Vi vet inte när vi får komma tillbaks till våra hem.

Hon har bott i området i tio år och beskriver det som relativt lugnt. Men osäkerheten kring varför det small i hennes trappuppgång är obehaglig, menar hon.

När det hände reagerade hon rationellt, känslorna har kommit senare.

– Man sätts inte i sådana situationer så ofta som tur är. Nu är det mest jobbigt att inte få komma hem, osäkerheten att inte veta. Jag sitter bara här på ett hotellrum med mina katter. De har redan börjat klättra på väggarna, säger Mia Svensson. 

Ingen misstänkt har gripits

Kriminaltekniker och Nationella bombskyddet beordrades under natten till platsen för att undersöka vad det var som exploderat. Under natten avbröt kriminalteknikerna arbetet, med förhoppning om att återuppta undersökningen i dagsljus.  

Yttre befäl på plats gjorde under natten bedömningen inte att det rörde sig om en så kallad banger utan snarare något kraftigare sprängmedel. Vad för typ är ännu oklart.

– Även om teknikerna har fått en första indikation på vad det kan röra sig om så har vi inte fått det till oss, berättade Anna Göransson, presstalesperson vid polisen i region Syd tidigt på tisdagsmorgonen.

Ingen känd hotbild

Det finns enligt polisen ingen känd hotbild mot någon boende i huset, skriver TT.

Ingen misstänkt har gripits.

Finns det några konkreta spår?

– Det får visa sig när man har hört personer som eventuellt kan ha mer upplysningar att jobba vidare med, säger Anna Göransson. Men naturligtvis är förundersökning inledd. Det är rubricerat som grov allmänfarlig ödeläggelse och grov misshandel.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!