Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nytt fynd i ubåtsfallet – arm hittades i havet

Polisen har hittat en till arm i Køgebukten. Bilden är från ett tidigare söktillfälle.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Kim Wall försvann efter en resa med danske uppfinnaren Peter Madsens ubåt.
Foto: TOM WALL / AP TT NYHETSBYRÅN
Jens Möller vid danska polisen vid en tidigare presskonferens.
Foto: JENS NOERGAARD LARSEN / AFP SCANPIX DENMARK
Peter Madsen sitter häktad misstänkt för mordet på Kim Wall.
Foto: / DEADLINE PRESS

Den danska polisen har hittat ännu en arm i Køgebukten, uppger polisen på Twitter.

Det är andra gången som en arm har hittas och det nya fyndet kopplas till mordet på Kim Wall.

– Armen är funnen i samma område som vi hittade den första armen i, den var nedtyngd på ett liknande vis, säger Jens Möller, chef på mordenheten vid Köpenhamnspolisen.

I samarbete med försvarets dykare har Köpenhamnspolisen hittat ytterligare en arm i Køgebukten. Kroppsdelen hittades klockan 10.20 på onsdagsförmiddagen.

Om armen är Kim Walls eller inte är ännu inte klarlagt. Det är dock andra gången på kort tid som polisen hittar en arm i närheten av den rutt som Peter Madsens ubåt tros ha åkt under mordnatten.

Kroppsdelen var nedtyngd på ett liknande sätt i havet, precis som de tidigare hittade delarna som har hittats och konstaterats tillhöra Kim Wall. Den nu funna armen ska inte ha varit förpackad.

– Armen har inte blivit undersökt ännu. Vi hittade den i samma område som vi hittade den första armen i och den var nedtyngd på ett liknande vis, säger Jens Möller, chef på mordenheten vid Köpenhamnspolisen.

Polisen ser positivt på onsdagens fynd i Køgebukten.

– Vi är glada för fyndet vi gjort och vi fortsätter dykningarna i dag. Det vi har gjort är egentligen en brottsplatssökning i närområdet där den första armen blev funnen, och så utvärderar vi det, säger han till Ekstrabladet.

Svenska likhundar hjälpte

För två veckor sedan genomfördes sökningar med de svenska likhundarna som även tidigare lånats ut till den danska utredningen.

– Och de gjorde då en markering på den här platsen vid en tidspunkt. Till bakgrund av det blev armen funnen, på indirekt vis var de med i det här fyndet.

LÄS MER: Armen som hittades i Køgebukten var sänkt – med järnrör


https://twitter.com/KobenhavnPoliti/status/935842561075417088

Armen har förts till Rättsmedicinska institutet och kommer att undersökas närmare på torsdagen.

– Nu undersöker Rättsmedicinska institutet armen, de måste se om det finns spår där som kan användas i ärendet. Resultaten kommer att presenteras först i rätten, men när de är klara är inget vi går ut med, säger Jens Möller till Kvällsposten.

Kim Wall försvann i augusti

Den svenska journalisten Kim Wall försvann den 10 augusti, när hon följde med den danska uppfinnaren Peter Madsen på hans ubåt Nautilus. Natten mot den 11 augusti anmäldes Kim Wall försvunnen av sin pojkvän.

På förmiddagen den 11 augusti lokaliserades Peter Madsen, på sitt då sjunkande fartyg. Kim Wall återfanns aldrig levandes.


LÄS MER: Peter Madsens förklaring – så dog Kim Wall


Peter Madsen har upprepade gånger ändrat sin historia om vad som hände på ubåten. Efter att först ha hävdat att svenskan släpptes av på land, medgav han senare att hon dog ombord på ubåten vid en olycka. Peter Madsen erkände slutligen att han har styckat kroppen, men hävdar fortfarande att Kim Wall dog som följd av en olycka.

Madsen sitter häktad misstänkt för mordet på Kim Wall och brott mot griftefriden.

Här bärgas Peter Madsens ubåt Nautilus i mitten av augusti.
Foto: JENS NOERGAARD LARSEN / EPA TT NYHETSBYRÅN

Alla kroppsdelar funna

Den 21 augusti hittades en torso vid den danska ön Amager – en kroppsdel som konstaterades tillhöra Kim Wall. Senare har även hennes huvud, ben, kläder samt en arm hittats i området där ubåten färdades.

Flera av fynden har varit nertyngda med hjälp av metallrör, fastspända med buntband.

Ett sexuellt motiv misstänks ligga bakom svenskans död.

Om den nyligen funna armen matchas med Kim Walls DNA är alla hennes kroppsdelar hittade. Det har tidigare konstaterats vara viktigt att hitta samtliga delar, för att fastställa dödsorsak.

Peter Madsens och Kim Walls mobiltelefoner saknas

Jens Möller betonar även vikten av att Kim Walls familj får möjligheten att begrava hela henne. När kroppen kan lämnas ut till familjen är en sak mellan Köpenhamnspolisen, de anhöriga och rättsmedicin.

– För det första har det varit viktigt för oss att i relation till familjen kunna ge en hel kropp att begrava. Och för utredningens skull är det även viktigt att kroppen är hel.

Varken Peter Madsen eller Kim Walls mobiltelefoner är däremot funna. På telefonerna kan finnas viktiga ledtrådar om natten då svenskan försvann. 

– Det kan vara möjligt att återskapa mycket information, även om de legat i saltvatten lång tid, har experten Martin Frederiksen tidigare sagt till Ekstrabladet.

Utöver mobilerna menar polisen att det finns andra intressanta fynd att göra. Redskap som har använts, kläder och eventuella tyger kan finnas kvar för Köpenhamnspolisen att lokalisera.

– Vi förväntar oss ingenting men vi söker efter de telefoner som Kim Wall och Peter Madsen hade när de seglade ut, kanske kan det finnas annat som vi inte vet att vi söker – därför söker vi i området, säger Jens Möller vid Köpenhamnspolisen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!