Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sydsverige drabbat av flera nya dödsfall

Region Skånes presskonferens. Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare, regiondirektör Alf Jonsson och Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Skåne har fått sitt tredje dödsfall orsakat av coronaviruset. 

– I går kväll fick vi information om att en äldre man som varit sjuk i covid-19 har avlidit, säger regiondirektör Alf Jönsson på en presskonferens.

Blekinge har fått sitt första dödsfall av corona. Det handlar om en äldre person i Karlskrona som har avlidit. Och två personer har avlidit i Halland.

Under en pressträff i Malmö bekräftade regiondirektör Alf Jönsson att ytterligare en person i Skåne som varit smittad med covid 19 har avlidit. Det handlar om en äldre man. 

Enligt Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare vårdas 27 covid 19-patienter på sjukhus. Sex av dessa får intensivvård. 

Enligt hans bedömning finns det nu en så kallad samhällssmitta i Skåne. 

– Vi befinner oss bara i början av epidemin, säger han på Region Skånes presskonferens. 

– Nu förbereder vi oss för att det ska bli värre. Vi ser att det har ökat på många ställen och vi måste också vara beredda. 

”Stor oro för jobb och framtid”

Skåne har en liten fördel av att ligga ett par veckor efter vissa andra regioner. 

– Viktigt att vi tar lärdom av Stockholm och Göteborg som ligger före oss i skeendet. Vi tar också till av oss av vad som görs utomland, säger Alf Jönsson. 

Han vände sig under slutet av presskonferensen till alla invånare i Region Skåne. 

– Jag vet att det är många som har det svårt just nu. Som känner hopplöshet. Det finns en stor oro för jobb och framtid. Det vi gör nu är helt avgörande, vi har fortfarande möjligheter att stoppa spridningen av smittan. Men vi måste lyssna på våra smittskyddsläkare och göra vad de säger. 

Första dödsfallet i Blekinge

Under torsdagen kom rapporter om att Blekinge har fått sitt första dödsfall av corona. Det handlar om en äldre kvinna på ett omvårdnadsboende i Karlskrona som har avlidit, skriver BLT

– På något sätt har hon blivit smittad på sitt boende, vilket bekräftar antagandet att vi har en allmän spridning, säger smittskyddsläkaren Bengt Wittesjö på en presskonferens som Region Blekinge höll på torsdagseftermiddagen.

Boendet har 51 lägenheter, men där kan finnas fler hyresgäster eftersom det kan bo två personer i lägenheterna.

Avråder från besök

Karlskrona kommun avråder starkt från besök på särskilda boenden med äldre personer. 

På eftermiddagen kom även besked från Region Halland om de första två dödsfallen där.

Två personer har avlidit av coronavirus i Halland, rapporterade Sveriges Radio P4 Halland. 

Enligt Region Halland har totalt 77 personer i Halland smittats av coronaviruset och två personer har avlidit. Åtta är i behov av sjukhusvård, två personer får intensivvård.

TV: Region Skåne: ”Vi har fortfarande chansen”

Under onsdagskvällen bekräftades att ytterligare en person dött av covid-19 i Skåne.