Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tio mordförsök vid skjutning – man fick livshotande skador

En av rutorna till restaurangen är totalt sönderskjuten.
Foto: JAN EMANUELSSON
Polisen spärrade av den misstänkta brottplatsen i centrala Helsingborg.
Foto: JAN EMANUELSSON
Polisen har en stor insats på platsen. Tekniker är också på väg dit.
Foto: JAN EMANUELSSON

En man i 25-årsåldern blev på tisdagskvällen skjuten när han satt på en uteservering vid Gustav Adolfs torg i Helsingborg.

Han vårdas på Helsingborgs lasarett med livshotande skador.

Skjutningen mot uteserveringen rubriceras som tio mordförsök.

Polisen fick klockan 20.22 flera samtal om att en skottlossning inträffat utomhus i centrala Helsingborg. En förundersökning är inledd gällande försök till mord eller dråp i tio fall. 

– På tisdagskvällen sköt man rakt in på en uteservering på Söder i Helsingborg. På platsen befinner sig tio personer som nu är målsäganden och polisen rubricerar det som tio fall av mordförsök, säger Sven Holgersson, lokalpolisområdeschef i Helsingborg. 

Enligt polisen ska en man i 25-årsåldern ha blivit träffad av skott och därefter förts till sjukhus med en privat bil. 

– Han fördes först i en privat bil till Helsingborg men fördes senare till Lund eftersom han var så pass allvarligt skadad, förklarar Sven Holgersson.

Region Skånes presstjänst meddelade strax efter klockan 22 att mannen hade livshotande skador. 

Allvarligt läge för den skjutne

På onsdagen meddelade polisen att läget fortsatt var kritiskt för mannen. 

– Han är allvarligt skadad och av anledning av skadorna har vi inte kunnat prata med honom, mer än så kan jag inte säga, säger Sven Holgersson som inte heller vill kommentera vem 25-åringen är eller om han är känd för polisen sedan tidigare.

– Jag kan inte gå in på vem han eller någon av de andra som befann sig på uteserveringen är. Vi kan bara förmedla korrekta uppgifter, inte spekulationer.

En av kulorna krossade en ruta in till restaurangen, men det är inte känt hur många skott som avlossades. Södergatan spärrades av och kriminaltekniker och vapenhund kallades ut för brottsplatsundersökning under kvällen.

Enligt Aftonbladet beslutade polisen snabbt att upprätta vägspärrar på E6 söderut, i riktning mot Landskrona. Polisen ville dock inte bekräfta den uppgiften.


LÄS MER: Ung man död i skjutning i Malmö 

Fyra män sköt mot restaurangen

Aftonbladet skriver att det ska ha varit fyra män som skjutit mot uteserveringen. Gäster uppges ha kastat sig ner för att söka skydd under borden innan männen försvann från platsen på två mopeder.

– Det hördes flera skott, typ fem stycken. Sedan försvann mopederna igen inom max en minut. Det gick väldigt fort, säger ett vittne till Aftonbladet.

Sven Holgersson säger att han inte kan uttala sig om hur många personer som sköt mot restaurangen, eller hur många skott som avlossades.

– Vi har genomfört en teknisk undersökning för att se hur många skott som avlossades och vad för typ av vapen som använts. Som det är nu kan jag inte svara på hur många skyttar det är tal om, om det var en skytt eller två. 

Polisen är intresserad av att få veta mer om de mopeder som flera vittnen nämnt. 

– Vi vill gärna få in tips om de scootrar som setts, både innan, under och efter skottlossningen, säger Sven Holgersson.

Det finns ingen gripen eller misstänkt för händelsen i nuläget. 


MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!