Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Serievåldtäktsman gripen – i Thailand

38-åringen greps på fylgplatsen i Bangkok. Foto: Colourbox

Serievåldtäktsmannen som varit internationellt efterlyst för flera våldtäkter i Sverige har gripits i Thailand, uppger polisen. 

Mannen är misstänkt för fyra grova våldtäkter. 

– Det är bekräftat att han är omhändertagen av polis, säger Jonas Rydén, chef för Örebropolisens enhet för grova brott till TT. 

Mannen häktades i sin frånvaro i slutet av maj. Han misstänkts för fyra grova våldtäkter på tre dagar samt ett fall av olaga frihetsberövande. Brotten ska ha begåtts mellan 17 och 19 maj.

Kvällsposten skrev i går om att mannen flytt till Thailands turistparadis Pattaya

Serievåldtäktsman gripen i Thailand

Nu har han gripits. Enligt TT greps mannen på Bangkok flygplats. 

– Det är bekräftat att han är omhändertagen av polis. De tog honom på flyplatsen i Bangkok, säger Jonas Rydén till TT. 

– Det här är ett lagarbete. Vi på polisen och åklagarkammaren i Örebro har arbetat tillsammans med NOA, det är de som har kontakter i utlandet, säger Jonas Rydén till TT. 

Dömd för flera sexbrott

Den 38-årige mannen kommer från Kalmar och är tidigare dömd till långa fängelsestraff för sexbrott.

År 2003 dömdes han till sju års fängelse för grov våldtäkt och sexuellt utnyttjande av minderårig.

Sex år senare, 2009, dömdes han för att ha våldtagit två unga flickor under en 16 timmar lång mardrömsresa mellan Hultsfred och Linköping. I förhör då berättade han att han hade funderingar på att mörda flickorna för att han ville bli dömd till livstids fängelse eftersom han inte klarade av att leva i frihet.

Skickade bilder från turistparadis

Thailändska medier rapporterade om att mannen befann sig i turistparadiset. Där ska han ha publicerat bilder från ett konto på sociala medier som tros tillhöra honom. 

Thailändska medier uppmanade även privatpersoner att inte närma sig mannen. 

I samband med att han eftersöktes av polisen beskrevs han som mycket farlig av Jonas Lennestål, psykolog vid Kriminalvården och expert på sexuellt våld.

– Han är jättefarlig, har hög återfallsrisk och det kommer han ha en lång tid framöver, sade han till Nyhetsbyrån TT då.

Uttalandet förtydligades senare av åklagaren Christine Chi som underströk att det inte har handlat om överfallsvåldtäkter.