Uppringaren befann sig i småbåtshamnen i Limhamn och såg vad som verkade vara en nödsituation – men som visade sig vara övning. Foto: GUGGE ZELANDER
Uppringaren befann sig i småbåtshamnen i Limhamn och såg vad som verkade vara en nödsituation – men som visade sig vara övning. Foto: GUGGE ZELANDER

Larm om drunkning – allt var en övning

Publicerad

Ambulans och räddningstjänst ryckte på söndagen ut på ett drunkningslarm i Malmö.

Men larmet om drunkningen var falskt. 

Både ambulans, räddningstjänst, polis och sjöräddningen lurades.

SOS fick larmet klockan 13.18 på söndagen. 

Platsen där drunkningslarmet kommit ifrån ska ha varit Limhamns hamn i Malmö.

De närmare omständigheterna var inledningsvis inte kända.

– Vi har skickat patrull till platsen, men vi har inga ytterligare uppgifter att lämna just nu, sa Åsa Emanuelsson på polisens ledningscentral.

Var en övning

Men när räddningsinsatsen inleddes visade det sig att det hela var en övning.

Ett gäng tränade livräddning och hjärt- och lungräddning vid Limhamns norra udde. Samtidigt stod en ovetande person i småbåtshamnen, såg dramatiken och slog larm.

Polis, ambulans och räddningstjänst skickade styrkor. Sjöräddningscentralen i Göteborg (JRCC) beslöt också att sätta in en enhet.

När de kom till platsen visade det sig alltså att personerna tränade på hur man agerar vid olyckor.

– Det är bra om man anmäler det till SOS Alarm i förväg, konstaterar Lars Nilsson. 

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag