Norske jägaren döms till fängelse för skottdåd

Olle Rosdahl sköts på vägen utanför sitt hem i nordvästra Skåne.
Foto: STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BILD
Under rättegången visades vapnet upp i rättssalen.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den 48-årige norske jägaren var nära att skjuta ihjäl 76-årige Olle Rosdahl i Ljungbyhed under en joggingtur i november förra året. 

På torsdagen dömdes jägaren för grovt vållande till kroppsskada och grovt jaktbrott. Straffet bestämdes till ett års fängelse.

Under rättegången hade åklagaren krävt att jägaren skulle dömas för mordförsök till tolv års fängelse.

Det var i november förra året Olle Rosdahl tidigt på morgonen gav sig ut i mörkret för att springa sin joggingrunda på sex kilometer.

När han bara hade några hundra meter kvar till hemmet fälldes han till marken av jägarens kula. Dådet skedde mitt ute på landsvägen med en fastighet i bakgrunden. 

I domen från Helsingborgs tingsrätt skriver rätten att åklagaren inte lyckats bevisa att det varit styrkt bortom rimligt tvivel att jägaren haft uppsåt att döda, det vill säga att han förstått att det varit en människa han sköt mot.

– Det jag kan konstatera är att tingsrätten inte delar min uppfattning av gärningen, att det var en uppsåtlig gärning. Man kan säga att de går på mitt tredjehandsyrkande från min stämningsansökan. Tingsrätten bedömer gärningen som jag gjort, rent objektivt. Att avlossa ett skott mot en person kan bedömas som försök till mord, men att det här saknas uppsåt hos gärningen, säger åklagare Ola Lavie. 

– Sen kan jag se i domen att man bedömt jaktbrottet som grova just med hänsyn till att det är en systematik och likgiltighet. Det är bra att det bedöms som grovt.

Jägaren trodde det var ett rådjur

Den film som visar hela händelseförloppet räcker inte som bevisning, anser tingsrätten.

Norrmannen, som ingick i ett jaktlag på flera personer, hade själv stått på 170 meters avstånd och tittat genom sitt kikarsikte.

I förhören sa jägaren att han först tyckte sig ha sett att det varit ett vildsvin. Senare ändrade han sig till att det varit ett rådjur. 

Men i själva verket var det alltså Olle han träffade.

Hade mirakeltur

Kulan gick in vid ljumsken och ut genom baken. I rättssalen vittnade en läkare om att Olle haft mirakeltur. 

Läkaren kunde inte utesluta att det funnits en ”beaktansvärd risk” för förblödning om 48-åringens skott träffat Olle några centimeter annorlunda.

Olle själv har efteråt berättat för Kvällsposten att han trodde att han skulle dö. Han lyckades dock hasa sig vidare fram till en granne där han sökte hjälp. 

Jägaren själv valde att hålla sig undan i sju timmar, innan polisen lokaliserade honom i terrängen.

Inledningsvis misstänktes norrmannen för grovt vållande till kroppsskada, men försattes efter några dagar åter på fri fot igen.

Fallet tog dock senare en dramatisk vändning när polisen förstod att jägaren genom sitt kikarsikte spelat in hela jaktsekvensen.

Filmen avslöjade

På filmen såg man tydligt att det varit en tvåbent individ som funnits i kikarsiktet. Åklagaren skärpte därefter misstankarna och begärde jägaren häktad för försök till mord - att norrmannen skjutit för att döda.

Själva rättegången blev en känslosam historia där norrmannen, som är naprapat i det civila, grät sig genom förhören.

Advokaten Jorge Concha hade i sista stund kallat in Johan Bergström som expertvittne. Bergström är docent och universitetslektor vid Avdelningen för Riskhantering och Samhällssäkerhet vid Lunds universitet.

Han har specialiserat sig på perceptionspsykologi, som han kopplar till att jägaren kan ha sett det han förväntade sig att se när han avlossade sitt vapen.

– Forskningen har bland annat studerat händelser där det tagits beslut som i stunden varit logiska, men som i efterhand, när man vetat utgången, framstått som orimliga, har Bergström sagt till Kvällsposten.

Lämnar jakten

Enligt norrmannens försvarare ska jägaren ha haft sådana förväntningar på händelsen att han trott att det varit ett rådjur han sköt mot - trots att man i kikarsiktet mycket väl kunde se att det var en tvåbent individ.

I en kommentar till domen säger rättens ordförande Sofia Tollgerdt:

– Det har inte varit ställt bortom rimligt tvivel att jägaren har haft uppsåt till att det varit en människa han sköt mot. Då kan han inte heller dömas för uppsåtligt brott.

Den 48-årige norrmannen har sagt att han aldrig mer kommer att röra ett jaktvapen efter den aktuella händelsen.

Olle Rosdahl hade bara några hundra meter kvar till sin bostad när han fälldes till marken av jägarens skott.
Foto: STEFAN LINDBLOM

76-årige Olle Rosdahl, som sprungit 25 maratonlopp, har i princip blivit fysiskt återställd efter händelsen. Han hoppas så smått kunna börja jogga igen under våren.

Norrmannen döms även för sex fall av grovt jaktbrott. Till Olle Rosdahl ska han betala 38 602 kronor i skadestånd som kränkningsersättning och för sveda och värk.

Olle Rosdahls ombud, advokat Johan Landén, säger att hans klient fortfarande är tagen av händelsen.

Läkande effekt

– Men han tycker att rättsprocessen i sig haft en läkande effekt på honom. I samband med domen har han dock valt att resa hemifrån och stänga av telefonen.

Landén biträdde åtalet och är besviken över rättens resonemang när det gäller brottet.

– Men det känns bra att den tilltalade döms till fängelse och att skadeståndet satts så högt. Vi har inte tagit ställning till om domen ska överklagas, säger Johan Landén.

Han säger också att händelsen visat att någon måste ta tag i dessa jaktresor som norrmän gör till Sverige.

– Detta som skett får inte upprepas. Här kommer norrmän till Sverige och agerar fullständigt likgiltigt. I det här fallet är aktören en norsk prickskyttemästare som haft ett överljudsvapen som bara kan hanteras på en ställning. 

Advokaten vill jämföra norrmännens jaktresor till Sverige med svenska ungdomar som åker på festresor till Medelhavet.

– Det är som att man glömmer alla moraliska betänkligheter i de svenska skogarna, säger han.

Åklagare Ola Lavie har inte gett något besked om han ska överklaga domen.

– Det är ingenting som jag uttalar mig om före jag fattat det beslutet, säger han.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!