Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Styckmördade Maruas kropp hittad efter 15 år

Kroppen på byggarbetsplatsen har identifierats som Marua Ajouz.
Foto: PRIVAT PRIVAT
Kroppen som hittades i Nordanå tidigare i våras är identifierad som den mördade Marua Ajouz.
Foto: PEO MÖLLER
Pappan Mohammad Ajouz har väntat i många år på besked om vad som hänt dottern Marua.
Foto: LASSE SVENSSON
I oktober 2003, tio månader efter försvinnandet, anträffades ett kranium av svampplockare i Boksksogen utanför Malmö. Huvudet skulle visa sig tillhöra Marua och var avskilt från kroppen.
Foto: KINGA LEZANSKA

Kroppen som hittades i en grusgrop utanför Malmö tidigare i våras har nu identifierats som den mördade 18-åriga Marua Ajouz.

Hon försvann i december 2002 i samband med att hon skulle handla julklappar tillsammans med en väninna. Året efter hittades hennes huvud av några svampplockare i ett strövområde.

– Vi är förtvivlade över det nya beskedet, säger pappan Mohammad Ajouz till Kvällsposten.

Kroppen hittades av en grävmaskinist vid ett markarbete den 3 april i år. På platsen ska ett villaområde uppföras.

Kroppen skickades genast på rättsmedicinsk undersökning och under torsdagen gick polisen ut med att det är Marua som har hittats.

Polisens regionledningscentral säger att utredarna vill vara sparsamma med information.

– Vi går inte ut med mer än detta i nuläget. Det blir inte svar på några följdfrågor, säger kommunikatören Stephan Söderholm.

Analysen av kroppen har tagit 1,5 månad. Polisen har haft aningar om att det handlade om Marua, men inte kunnat få det bekräftat.

– Eftersom kroppen inte är identifierad vet vi inte vem det är. Jag har mina teorier om vem det kan vara men de behåller jag för mig själv tills vidare, sa Patrik Nyqvist till Kvällsposten i slutet av april.

Här på en byggarbetsplats i Nordanå hittades kroppen tidigare i vår.
Foto: PEO MÖLLER

Identifierades med DNA

Identifieringen har enligt polisen gjorts med DNA från kroppen samt jämförelsematerial från året hon försvann.

Inledningsvis har fyndet av kroppen hanterats av polisens avdelning för grova brott i Lund. Men nu när kroppen är identifierad som den mördade Marua Ajouz går utredningen över till polisens kalla fall-grupp, som nu ska avgöra om utredningen ska återupptas och om det finns några åtgärder att göra inom utredningen.

– Vi har haft ett möte under eftermiddagen. Utredningen ligger hos kalla fall, och jag är förundersökningsledare, bekräftar Bosse Lundqvist som inte vill kommentera utredningen ytterligare.

Marua Ajouz var 18 år när hon försvann i december 2002. Nästan tio månader senare hittades hennes kranium i bokskogen i Torup utanför Malmö av några svampplockare.

Hennes huvud var till delar insvept i en svart sopsäck och placerat i en grop, övertäckt av stenar, som ett slags gravröse.

Bekant blev misstänkt

Tidigt blev en av hennes bekanta, en man i 20-årsåldern, misstänkt för att ha mördat henne. Det var hos honom som Marua tillbringade natten innan hon försvann.

Polisen blev klar över att mannen var den sista som hade sett henne vid liv, men han har hela tiden hävdat att han inte vet var hon tog vägen efter att hon lämnade hans lägenhet.

För familjen kommer beskedet om att det var Maruas kvarlevor som anträffats nedgrävda på den skånska åkern som en chock.

Familjen informerades av polisen i början av den här veckan.

– Även om man efter försvinnandet anträffade ett huvud har vi i det längsta vägrat acceptera att Marua var död, säger pappan Mohammad Ajouz. 

Maruas huvud hittades oktober 2003 av svampplockare i Boksksogen utanför Malmö.
Foto: KINGA LEZANSKA

Var på jobbet

Han säger att det nu känns som för 15 år sedan, då Marua plötsligt försvann. Och att det nya beskedet gör dödsfallet så definitivt.

Mohammad Ajouz var själv på sin arbetsplats när Mauras bror ringde och lämnade beskedet som polisen informerat om.

– Jag satt i matsalen och skulle äta, men tvingades gå därifrån för att både gråta och bearbeta känslorna på egen hand, säger han.

Maruas bror Abdel Ajouz berättar att han tipsade polisen om att det kunde vara Maruas kropp som hittats i grushögen.

Senare ringde polisen tillbaka och bekräftade att farhågorna var riktiga.

– Det är blandade känslor. På ett sätt är det skönt att man har kroppen, och kan föra henne till sista vilan. Samtidigt har man förhoppningar om att kunna hitta gärningsmännen och kunna åtala någon.

– Det blir först nu som vi kan ha en riktig begravning. Huvudet ligger kvar hos polisen än så länge.

Pappan inser också att han inte får sin dotter tillbaka.

– Det enda vi nu kan hoppas på är att polisen löser detta och att de skyldiga så småningom kan ställas till svars för mordet.

Fem misstänkta

Enligt pappan har det hela tiden handlat om fem personer i kretsen kring dottern som pekats ut som inblandade i det dödliga våldet på Marua.

Den huvudmisstänkte har varit Maruas då 21-årige fästman, som Marua övernattade hos natten innan hon försvann.

Fästmannen har i alla förhör nekat till försvinnandet och sagt att Marua var försvunnen när han vaknade på morgonen.

Dagen efter var det bestämt att Maria skulle handla julklappar tillsammans med en kompis. Men den då 18-åriga kvinnan dök aldrig upp till mötet med väninnan.  


Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!