Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Terrormisstänkt man har rymt – har svenskkoppling

Köpenhamns centralstation spärrades av på onsdagskvällen. Foto: HENRIK R. PETERSEN / SCANPIX DANMARK TT NYHETSBYRÅN
All tågtrafik från och till Köpenhamn stod stilla under onsdagen, under jakten på den terrormisstänkte 46-åringen. Foto: HENRIK R. PETERSEN / SCANPIX DANMARK TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

I går kväll spärrades Köpenhamns centralstation av under flera timmar.

Anledningen var att en terrormisstänkt 46-åring lyckades fly från Vestre Fængsel i Köpenhamn, skriver Ekstrabladet

Mannen har tidigare bott i Sverige, enligt tidningen. 

– Vi underrättade svensk polis i går om vad det är som har skett, säger Steen Hansen vid Köpenhamnspolisens presstjänst.

En 46-årig man som är misstänkt för inblandning i ett omfattande terrormål i Italien, rymde i går kväll från Vestre Fængsel i Köpenhamn.

Det var anledningen till att Köpenhamns centralstation spärrades av under flera timmar på onsdagskvällen.

Svensk polis underrättades sent i går kväll. Mannen är en 46-årig syrisk medborgare som enligt Ekstrabladet tidigare har varit bosatt i Sverige.

Skulle utlämnas till Italien

46-åringen ska enligt tidningen ha haft besök av en 27-årig man innan flykten från fängelset. 27-åringen anhölls av dansk polis, men släpptes sedan fri.

För tillfället har den danska polisen inga spår i jakten på den terrormisstänkte mannen, som nekar till anklagelserna som riktas mot honom i Italien.

Det var i maj tidigare i år som italiensk polis vid en presskonferens meddelade att 46-åringen var inblandad i ett terrornätverk som har tjänat miljoner på att smuggla flyktingar till Europa. Enligt italiensk polis ska förtjänsten av flyktingsmugglingen ha gått till att finansiera terrornätverk – exempelvis al-Nusra i Syrien.

Vid Köpenhamns tingsrätt bestämdes det den 26 juli att mannen skulle utlämnas till Italien – några dagar senare hade han rymt. 

Kan ha tagit sig till Sverige

46-åringen har enligt tidningens uppgifter tidigare också varit bosatt på den italienska ön Sardinien. Mannen riskerar upp till 15 års fängelse i Italien, skriver tidningen.

Kan mannen ha tagit sig till Sverige?

– Vi har inga indikationer på att han faktiskt kan ha gjort det, men möjligheten är självklart stor, säger Steen Hansen vid Köpenhamnspolisens presstjänst.

Han bekräftar att mannen lyckades rymma i samband med att han fick besök på Vestre Fængsel i Köpenhamn.

– Ja, det man kan säga är att det var i samband med ett besök som han lyckades ta sig ut från fängelset.

– Vi underrättade svensk polis i går om vad det är som har skett, så han är efterlyst, kan man säga. Men det finns ingen anledning till någon större internationell efterlysning.

Köpenhamnspolisen anser inte att mannen utgör någon fara för allmänheten.

– Vi anser överhuvudtaget inte att han är farlig, säger Steen Hansen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!