Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hundratals danska bilar i kö på Öresundsbron

Det är just nu en timmes kötid på bron.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kilometer långa köer på grund av danska inreseförbudet.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hundratals bilar – på väg mot Danmark – köar på Öresundsbron under söndagskvällen.

Orsaken är det danska inreseförbudet och de utökade kontrollerna.

– Det är långa köer mot den danska gränskontrollen, cirka sex kilometer, säger Johan Borglin, trafikledare på Öresundsbron.

Orsaken till söndagens köbildning är det danska inreseförbudet, som infördes den 14 mars på grund av risken för smittspridning av coronaviruset. Inreseförbudet gäller inte de som bor och arbetar i Danmark. Mot Sverige är gränsen öppen som vanligt.

– Det är första gången vi har haft så långa köer sedan kontrollen började. Vi gissar att det har med Bornholmstrafiken att göra, det är främst danskar som köar. Och det stämmer bra överens med hur färjorna går från Bornholm till Ystad.

Omkring 700 bilar i timmen har passerat gränsen från Sverige till Danmark under eftermiddagen.

– Vi gissar på att det tar minst en timme i kön, säger Johan Borglin.

Vid 19.30-tiden på söndagskvällen var det kö från pylonerna till gränskontrollen på Pepparholm på Öresundsbron. Enligt trafikinformationen från DR P4 var det en timmes kö fram till gränskontrollen för att komma in i Danmark.

Öresundsbron skriver på sin hemsida att hastigheten är sänkt vid kontrollplatsen vid Pepparholmen, under tiden som Danmark har skärpta inresekontroller, ”för att göra det säkert att båda passera och arbeta vid polisens inresekontroll”.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!