Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter danska terrortillslaget – flera islamister inför häktning

Här är några av dagens största utrikesnyheter.

Dansk polis och säkerhetspolis har genomfört en samordnad aktion över hela landet efter misstanke om förberedelse till ett militant islamistiskt terrorangrepp.

Ett 20-tal personer har gripits och husrannsakningar har genomförts på 20 platser runtom i Danmark, uppger myndigheterna vid en gemensam presskonferens.

Vid klockan 11.30 på torsdagen ställs åtta av dem inför häktningsdomare, rapporterar danska Ekstrabladet.

Enligt säkerhetspolisen genomfördes polisinsatser på 20 platser i Danmark under onsdagen. Över hälften av de danska polisdistrikten har varit inkopplade på ärendet.

 

SE FLER BILDER OCH VIDEOKLIPP PÅ TOPNEWS.SE 

Flera andra distrikt deltog i polisaktionen som leddes från Köpenhamn.Foto: TopNews / TopNews
Misstanken talade om ett terrorbrott med militanta islamistiska förtecken.Foto: TopNews / TopNews

Hela aktionen har hanterats av Köpenhamnspolisen i samarbete med den danska säkerhetspolisen, PET (Politiets Efterretningstjeneste).

Den hade föregåtts av en period av intensivt spaningsarbete.

– Den här aktionen förändrar inte hotnivån i Danmark. Läget är fortfarande allvarligt, säger operative PET-chefen Flemming Drejer vid presskonferensen på onsdagseftermiddagen.

– Vi ser mycket allvarligt på att det finns personer i landet som har intentionen och kapaciteten att begå terrorbrott. Men vi ska inte låta oss skrämmas. Vi ska leva som vanligt – men vara extra uppmärksamma.

Misstanken gäller förberedelse till terrorbrott med militant islamistiskt motiv.

Försökt skaffa skjutvapen

De gripna anklagas för att ha skaffat sig material för tillverkning av sprängämnen och uppges även ha försökt komma över skjutvapen. 

– Alla de personer som har varit av intresse för oss har kunnat gripas. Ingen är fortfarande på fri fot, försäkrar Flemming Drejer.

https://youtu.be/So57V0n-r7w

Presskonferensen i Köpenhamn var mycket kort och avslutades efter tre minuter och 35 sekunder av polisöverintendent Jørgen Bergen Skov.

En del av de gripna ska begäras häktade. Det var på onsdagskvällen oklart hur många av dem det gällde.

Först vid varje häktningsförhandling blir det offentligt exakt vad var och en av de gripna misstänks för. Men därefter stryps informationen igen.

– Med tanken på ärendets allvarliga karaktär kommer det att vara stängda dörrar vid morgondagens häktningsförhandlingar, säger Jørgen Bergen Skov.

– Vi besvarar inte heller några som helst frågor. Tack.

Sju polisdistrikt samverkade

Sju av tolv danska polisdistrikt har varit berörda av den stora antiterroraktionen – Nordjylland, Midt- og Vestjylland, Østjylland, Fyn, Midt- og Vestsjælland,  Københavns Vestegn och Københavns politi.

I Ålborg på norra Jylland har polisen bland annat genomfört husrannsakningar i flera bostäder.

En granne berättar för tidningen BT att ett tiotal polisbilar och 15 poliser deltog i en av aktionerna. 

Två misstänkta personer ska ha setts bli bortförda av polisen. Personerna ska ha varit klädda i polisens vita DNA-dräkter.

En del av de gripna misstänks för förberedelse till terrorbrott enligt den danska strafflagens paragraf 114, första stycket. Brottet kan ge upp till livstids fängelse.

Under onsdagskvällen upprättades avspärrningar i ett bostadsområde i Greve, söder om Köpenhamn, och en bombrobot skickades dit.

Polisen bekräftade att insatsen hade samband med dagens stora terrortillslag.

Häktning under torsdagen

Ekstrabladet rapporterar på torsdagsmorgonen att 8 av de 20 gripna personerna kommer ställas inför häktningsdomare under dagen. Enligt den danska nyhetsbyrån  Ritzau rör det sig om sex män och två kvinnor. 

Häktningsförhandlingen väntas äga rum vid klockan 11.30 i Köpenhamn. Ekstrabladet och danska BT är på plats vid domstolsbyggnaden i Köpenhamn och rapporterar att flera mörka fordon har rört sig vid domstolen under dagen.

Ritzau skriver även att att övriga tolv misstänkta islamisterna har blivit släppta på fri fot.