Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alla restriktioner slopas – har fler fall än Sverige

Magnus Heunicke, hälsominister.
Foto: IDA MARIE ODGAARD / REUTERS
Danmark införde hårda restriktioner i början av pandemin.
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES
Grafen visar att Danmark sedan i juni haft en högre smittspridning än Sverige.
Foto: Our world in data

Danmark ser inte längre covid-19 som en ”samhällskritisk sjukdom”.

Därmed släpper landet på alla restriktioner från den 10 september – och enligt hälsoministern Magnus Heunicke är epidemin under kontroll.

– Vi har rekordhöga vaccinationshastigheter, säger han i ett pressmeddelande.

Samtidigt har Danmark i dagsläget nästan dubbelt så många nya bekräftade fall per miljon invånare jämfört med Sverige.  

Från och med den 10 september försvinner alla restriktioner i Danmark, uppger landets hälsoministerie i ett pressmeddelande. Beslutet att inte förlänga covid-19 som samhällskritisk sjukdom togs i samråd med Epidemic Commission och hälsomyndigheterna.

– Epidemin är under kontroll och vi har rekordhöga vaccinationshastigheter. Därför kan vi den 10 september släppa några av de särskilda regler vi har fått införa i kampen mot covid-19, säger hälsominister Magnus Heunicke (S) i ett pressmeddelande i dag. 

Smittspridningen är dock betydligt högre i Danmark än Sverige i dagsläget. I alla fall om man utgår från antalet nya bekräftade fall per dag per miljon invånare i genomsnitt under en sjudagarsperiod. 

Enligt statistik från EU:s smittskyddsmyndighet ECDC, via Our World In Data, som drivs av forskare vid Oxford University, hade Danmark under torsdagen 167 nya fall per miljon invånare jämfört med 93 i Sverige. 

Danmark har också enligt denna statistik haft högre smitta än Sverige under hela sommaren, närmare bestämt sedan slutet av juni. 

Samtidigt provtar Danmark i en betydligt större utsträckning än Sverige, vilket kan vara en förklaring till den stora skillnaden. I dagsläget runt sju gånger så mycket som Sverige. 

Provtagning i Sverige jämfört med Danmark.
Foto: Our World In Data

Gick upp i högsta nivån

Danmark var tidigt ute med hårda restriktioner när pandemins utbrott var som värst. Bland annat stängdes gränserna redan under våren 2020 och i det danska samhället stängdes i stort sett allt ner.

I januari i år gick landet upp i nivå fem – den högsta nivån – i hanteringen av smittspridningen. Risknivå 5 speglade att det fanns en omfattande samhällsinfektion och att hälso- och sjukvården var under press.

Bland annat fick bara fem personer samlas på allmänplats. Danskarna uppmanades att stanna hemma och ställa in alla aktiviteter och möten samt att hålla två meter avstånd från varandra i detaljhandeln gällde. Max en person fick handla i taget och man skulle undvika att träffa någon annan än inom sitt hushåll. 

Efter de slopade restriktionerna den 10 september kommer det att fortsätta finnas specifika krav för coronapass i samband med vissa större evenemang och i nattlivet.

Den danska regeringen betonar att de inte kommer tveka att agera snabbt om pandemin igen hotar viktiga funktioner i samhället.

FLER NYHETER: Larmet i Skåne: Fler yngre läggs in med covid-19

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!