Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kastrup slutstation för tågen till Danmark

Hör socialminister Lena Hallengren, Anders Tegnell och coronadrabbade Kjell berätta.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen.
Foto: FRANCIS DEAN/SHUTTERSTOCK / FRANCIS DEAN/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Danska gränserna stängs.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Danmarks har stängt sina gränser

Alla resenärer kontrolleras och inresa tillåts bara för den som bor eller arbetar i Danmark.

Beslutet tvingar bland annat Skånetrafiken att kraftigt reducera trafiken över Öresundsbron. Endast ett tåg i timmen kommer att köra mot Danmark.

Klockan 12 i går sattes nya gränskontroller upp kring Danmark. För resenärer över Öresundsbron innebär det att samtliga kommer att kontrolleras. 

Påbudet kommer att gälla till den 13 april.

Dansk polis har upprättat kontroller på Pepparholm, den konstgjorda ö som ligger halvägs ut på bron.

Den som inte har ett giltigt skäl att komma in i Danmark, beordras att vända om.

– Det kommer att finnas utrymme att vända och köra tillbaks på bron. Vi kommer också att informera om de nya reglerna på vägen upp till bron och i betalstationerna, berättade John Alexander Sahlin, kommunikationsansvarig på Öresundsbron, under lördagen.

För Skånetrafiken – som trafikerar Öresundsbron – kom det danska regeringsbeskedet som en överraskning.

På lördagen skrev Skånetrafiken i ett pressmeddelande att man på grund av det danska beslutet tvingas att kraftigt begränsa trafiken.

I stället för att som normalt köra sex tåg i timmen över Öresundsbron blir det från och med söndagen endast ett tåg i timmen. Slutstationen blir Kastrup och inte som normalt Köpenhamns huvudbangård.

Under lördagen är tågtrafiken till Danmark inställd av helt andra orsaker, på grund av planerade banarbeten på sträckan.

– Det danska beslutet kommer att innebära kraftigt förlängda restider för våra resenärer, säger Maria Nyman, affärsområdeschef på Skånetrafiken.

Skånetrafiken uppmanar i övrigt sina resenärer att hålla sig uppdaterade via app och Skånetrafikens hemsida.

Skånetrafiken har redan beslutat att återbetala periodbiljetter åt de svenska resenärer som inte längre kan resa till och från Danmark.

Beskedet om stängda gränser kom vid en presskonferens där både statsministern och justitieministern Nick Hækkerup medverkade.

Tyska, svenska och norska myndigheter hade informerats på förhand, hette det.

Även för färjetrafiken mellan Helsingborg och Helsingör innebär det danska beslutet kraftigt ändrade turer.

Under helgen 14-15 mars seglar färjorna enligt ordinarie tidtabell. Från och med måndag sker förändringar i tidtabellen, skriver rederiet på sin hemsida.  

Beskedet från danska regeringen är att turister och utlänningar som inte kan visa att de har ett legitimt syfte med sitt besök inte får lov att komma in i Danmark. De kommer att avvisas vid gränsen.

Legitimt syfte för inresa kan vara att leverera varor, att hämta djur till slakt, att ha umgängesrätt med barn i Danmark, att besöka svårt sjuka familjemedlemmar – men inte vanliga släktbesök.

– Danskar får alltid komma in i landet. De fullständiga gränskontrollerna är i kraft inom några dagar, säger Mette Frederiksen, enligt tidningen Ekstrabladet.

Polisen och försvaret

Polisen och det danska försvaret ska gemensamt hantera de nya, skärpta gränskontrollerna.

– Det kommer att bli bilköer vid våra gränser och flygplatser. Vi kommer att se att vissa flyg-, färje- och tåglinjer helt eller delvis stängs ner, säger Nick Hækkerup.

Rikspolischefen Thorkilde Fogde säger att de nya reglerna huvudsakligen berör gränserna mot Tyskland och Sverige, och i mindre utsträckning gränsen till Norge.

– Det är en stor uppgift att lösa. Vi går i gång i morgon med att stänga ner för persontrafiken och låta den tunga trafiken passera, säger Thorkilde Fogde.

– Vi stänger till påsen. Det blir en stor uppgift att stänga gränserna men vi kan se att trafikmängden redan minskar, så det är en hjälp.

Problem vid Öresundsbron

Thorkilde Fogde förväntar sig problem och besvär vid dansk-tyska gränsen och vid Öresundsbron.

Han tror också att en del flyg från Schengenområdet antingen kommer att tvingas vända tillbaka eller dirigeras om till svenska flygplatser.

Alla varutransporter kommer att tillåtas passera, poängteras det.

Budskapet från regeringen till danskarna är enkelt och tydligt – låt bli att resa utomlands om det inte är absolut nödvändigt.

”Res hem snarast möjligt”

– Den som redan befinner sig utomlands bör resa hem så snart som möjligt, säger utrikesminister Jeppe Kofod, enligt DR Nyheder.

Uppmaningen gäller alla de danskar som är på utlandssemester – men inte de danskar som bor permanent i andra länder.

Sent på fredagskvällen meddelade danska regeringen att svenskar på väg hem från en utlandsresa kommer att tillåtas passera danska gränsen, både vid Tyskland och på Kastrup.

De anses ha ett legitimt syfte med sin gränspassage. Reglerna säger så här: 

”Personer, der krydser den danske grænse for at komme hjem, f.eks. svenskere, der har været på ferie i udlandet, vil blive anset for at have et anerkendelsesværdigt formål med indrejsen. Det samme gælder ved transit i lufthavnen og for flypersonale.” 

Inrikesministern kommenterar

Inrikesminister Mikael Damberg kommenterar den danska gränsstängningen så här:

”Vi står inför en helt ny situation där omvärldsläget ändras snabbt. Olika länder är drabbade i olika grad och väljer att agera på olika sätt.

Danmark har meddelat att man i morgon stoppar resor över gränsen. Beslutet ska inte beröra svenskar som jobbar i Danmark eller hindra godstrafiken. Men hur detta kommer att fungera i praktiken är viktigt att följa.

Vi befinner oss i ett allvarligt läge och den svenska regeringen agerar på myndigheternas rekommendationer och vidtar de åtgärder som krävs för att hantera spridningen av viruset.”

Beslutet om stängda gränser skapar osäkerhet även bland svenskar som är bosatta i Danmark. 

Svenska Noon Geffenblad som bor i Köpenhamn med sin sambo Anders säger till Expressen-TV:

– Jag har ju familj i Stockholm. Jag är lite osäker än så länge på om jag kan komma tillbaka men det tror jag, för jag bor och är skriven i Danmark. Man jag vet inte säkert, tyvärr.

Över 800 är smittade

Danmark har just nu 801 personer som har konstaterats vara smittade med coronaviruset. 23 av dem är inlagda på sjukhus och fyra av dem får intensivvård.

För två av dem uppges tillståndet vara kritiskt.

Statsepidemiolog Anders Tegnell kallar Danmarks beslut att stänga sina gränser för ”fullständigt meningslöst”.

– Det här går inte att hålla borta, säger han till Aftonbladet.

– Bara tanken på att man skulle kunna hålla ett helt land utanför. Det går bara inte, det vet vi om den här sjukdomen i dag.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!