Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Klart: Danmark öppnar gränsen för skåningar

Hör Kvällspostens reporter Louise Camitz om det nya beslutet.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Foto: JENS CHRISTIAN

Skåningar välkomnas nu åter över sundet till Danmark. 

Ett efterlängtat beslut från skåningarnas sida – men även från grannlandet.

– Vi är väldigt glada att vi äntligen får hälsa skåningar välkomna tillbaka, säger Benedikte Kiaer, Helsingörs borgmästare.

Sedan tidigare har endast svenskar bosatta i Blekinge, Västerbotten samt Kronoberg fått lov att korsa gränsen in till Danmark utan att behöva sitta i karantän. 

Men vid 15-tiden på torsdagen kom Danmarks regering med nya besked: nu får även skåningar komma in i landet.

För Helsingörs borgmästare Benedikte Kiaer är det ett efterlängtat beslut och nu gläds hon åt att få välkomna skåningar tillbaka till Danmark.

– Jag har tittat på Skånes coronasiffror varje dag och jag var otroligt glad i går när jag såg de låga siffrorna. Då förväntade jag mig att gränsen skulle öppnas, säger Benedikte Kiaer.

Gränskontrollerna är kvar – och för att komma in i landet måste man kunna bevisa att man är folkbokförd i Skåne, Blekinge, Kronoberg eller Västerbotten. 

Folkhälsomyndigheten uppmanar alla som reser att följa rekommendationerna.

Detta behöver du för att resa in i Danmark:

En giltig resehandling, det vill säga ett pass eller annan giltig legitimation 


Ett personbevis för att bevisa att du är folkbokförd i en av de godkända regionerna länen, så kallat Hemortsbevis. Om du har Bank ID kan du hämta det direkt från Skatteverkets hemsida, annars kan du få det hemskickat till din folkbokföringsadress på 2-3 dagar. 

Källa: Öresund Direkt 

Klarar smittspridningskravet

Redan på onsdagen rapporterade Kvällsposten att gränsen mot Skåne med största sannolikhet skulle öppna. 

Danmarks krav för att svenskarna ska få komma in har varit att regionen måste ha färre än 20 fall av covid-19 per 100 000 invånare.

Skåne har nu 13,8 smittade per 100 000 invånare – och uppfyller därmed kravet som ligger på 20. 

Blekinge har 12,5, Kronoberg 7,7 och Västerbotten 19,4. 

Carl-Johan Sonesson, regionstyrelsens ordförande i Skåne (M), gläds också han åt beskedet.

– Det här har vi kämpat hårt för under de senaste veckorna när vi fick reda på att det fanns möjlighet att öppna för enskilda regioner i Sverige, säger han i Sveriges radios Studio ett och tillägger:

– Lit skämtsamt sagt kanske, vi har ju kämpat sedan i mars för att försöka se till att inte så många avlider i corona. 

 Under onsdagen sa han att beslutet om att öppna gränsen har stor betydelse för regionen.

– Det gynnar hela vår region och tillväxt, vi är Nordens största arbetsmarknadsregion med allt vad det innebär.

Gränsen öppnades av misstag

Den 27 juni öppnade Danmark sin gräns mot Sverige av misstag efter en kommunikationsmiss. Gränsen stängdes återigen under eftermiddagen.

– Det var så himla tråkigt att det blev så för två veckor sen, vi var väldigt besvikna , säger Helsingörs borgmästare Benedikte Kiaer.

Vad betyder gränsöppningen mellan Skåne och Helsinghör för regionen?

– Det betyder väldigt mycket för oss, vi är en gränsregion, vi är så vana att åka till Sverige och att svenskar kommer till oss, vi är vana att göra saker tillsammans. Det har varit en väldigt tuff period under de senaste månaderna, men nu blir det nästan som vanligt igen, säger hon.


ENKÄT: Kommer du att besöka Danmark i sommar? 

Per Johansson.
Foto: Louise Camitz

Per Johansson, Trelleborg: 

– Jag ska absolut åka till Danmark nu när man får komma in, jag vill hälsa på mina barn som bor i Köpenhamn. Och så vill jag ha semester! Jag har varit frustrerad över att inte kunna åka dit, så det var ett efterlängtat beslut. 

Karin Karlsson.
Foto: Louise Camitz

Karin Karlsson, Beddingestrand: 

– Jag tror inte att jag kommer att åka till Danmark i sommar. Jag har varit lite arg på Danmarks regering, vi är alla nordiska länder och bör hålla ihop även om jag förstår henne på sätt och vis. Jag bor i Beddingestrand och där har varit massvis med danskar, det är märkligt att de fått åka hit när vi inte får åka dit. 

Randy Mattson.
Foto: Louise Camitz

Randy Mattson, Malmö: 

– Jag kommer faktiskt inte resa någonstans förrän WHO har sagt att det är under kontroll. Jag tror att länderna hanterar smittan på olika sätt, och eftersom att jag är i riskgrupp kommer jag att vara väldigt försiktig. Det har inte påverkat mig så mycket att inte resa till Köpenhamn, vi brukar resa på helgerna ibland men just nu är det inte värt det. 

Maria Rye.
Foto: Louise Camitz

Maria Rye, Stockholm: 

– Jag hoppas att de snart öppnar gränsen för alla, även för oss från Stockholm, men det är ju bra att de öppnar successivt. Jag har ju inte påverkats så mycket av den stängda gränsen eftersom att jag jobbar tillfälligt i Köpenhamn och har fått komma in, men vi hade en familjesemester planerad till Legoland som vi förstås fick ställa in, och min familj får ju inte komma och hälsa på eller så.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!