Danmark antar nödlag för att bekämpa corona

Följ det senaste om coronaviruset i Expressen TV.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen informerade om de nya åtgärderna under onsdagskvällen.
Foto: FRANCIS DEAN/SHUTTERSTOCK / FRANCIS DEAN/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: Shutterstock

Danska regeringen har nu tagit beslut att stänga alla offentliga skolor, förskolor och  utbildningsinstitutioner.

– Det här kommer få stora konsekvenser, men vi värderar att alternativet är värre, sa den danska statsministern Mette Frederiksen under pressmötet.

Nu har Folketinget antagit ett ”hastelov” en slags tillfällig nödlag som omfattar coronaviruset och ger hälsoministern större makt.

Beskedet om att stänga alla offentliga skolor, förskolor och  utbildningsinstitutioner offentliggjordes av statsminister Mette Fredriksen (S) under ett pressmöte på onsdagskvällen, enligt Danmarks Radio.

Elever ska skickas hem från och med fredag och 14 dagar framåt i ett försök att bromsa smittan.

Sedan måndagen har nämligen en tiodubbling av smittade skett i landet.

Från måndag håller alltså alla offentliga utbildningsinstitutioner stängda i Danmark.

Dessutom skickas alla offentligt anställda som inte har kritiska funktioner, hem på fredagen under två veckor med lön.

Poliser, vårdpersonal och äldrevårdspersonal stannar på sina jobb.

– Det går för fort nu. Som myndigheter har vi en uppgift som är viktigare än något annat. Vi ska förhindra att för många danskar smittas på en gång, sa statsministern enligt DR.

Utdrag ur rapporten från danska Sundhedsstyrelsen.

Ny lag ska klubbas igenom

Under torsdagen avslöjade Ritzau att den danska regeringen har förslagit en ny lag som ska behandlas i det danska folketinget under dagen. Den ska ge möjlighet för folkhälsomyndigheter att utan domstolsbeslut kunna tvinga sig in i folks hem om det finns misstankar att någon i bostaden har coronavirus. 

Under torsdagskvällen rapporterade Ritzau att folketinget enhälligt beslutat om en brådskande lagstiftning, nödlag som ska omfatta coronaviruset. 

Regeringens önskan om att lagen skulle innerbära att myndigheterna får gå in i folks hem utan domstolsbeslut, antogs dock inte. 

Nödlagen innebär att en del av beslutsmakten nu går från myndigheterna till den sittande hälsoministern Magnus Heunicke (S). 

I lagförslaget följder det med en så kallad ”solnedgångsklausul”, vilket innebär att lagen bara gäller ett år, den slutar alltså att gälla den 1 mars 2021. 

Danska regeringen arbetar för att få fram ett förbud mot arrangemang på fler än 100 deltagare och uppmanade nattklubbar, diskotek och barer att hålla stängda. 

Även kulturinstitutioner som bibliotek ska hållas stängda i två veckor från måndag. Även privata föreningar, trossamfund och liknande uppmanas av regeringen att göra det samma.

Inte tal om någon livsmedelskris

Statsministern uppmanade de danska medborgarna att gemensamt hjälpa till att stoppa spridningen och inte gripas av panik. Hon säger att det inte är på tal om någon livsmedelskris på grund av viruset.

– Det finns ingen grund till att hamstra, sa hon enligt DR.

Under tisdagen presenterade Sundhedsstyrelsen, den danska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten en rapport med dystra förutsägelser. I den förväntas att runt 10 procent av den danska befolkningen smittas av corona-viruset.

– Vår strategi är fortsatt att hindra smittan. Men vi ska ställa in oss på att ännu fler kommer drabbas, säger Søren Brostrøm vid Sundhedsstyrelsen.

Sundhedsstyrelsen befarar att coronavirusets spridning i Danmark gör att mellan 1 680 och 5 400 danskar riskerar att dö av coronaviruset.  

Så ska du göra om du misstänker corona:

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!