Drygt ett 90-tal personer kämpar mot branden utanför Värnamo. Foto: HENRIK ÅSLUNDDrygt ett 90-tal personer kämpar mot branden utanför Värnamo. Foto: HENRIK ÅSLUND
Drygt ett 90-tal personer kämpar mot branden utanför Värnamo. Foto: HENRIK ÅSLUND
Helikopter vattenbombar området. Foto: HENRIK ÅSLUNDHelikopter vattenbombar området. Foto: HENRIK ÅSLUND
Helikopter vattenbombar området. Foto: HENRIK ÅSLUND
Räddningstjänsten har begärt in ytterligare 100 extra personal från Försvarsmakten. Foto: Anna HållamsRäddningstjänsten har begärt in ytterligare 100 extra personal från Försvarsmakten. Foto: Anna Hållams
Räddningstjänsten har begärt in ytterligare 100 extra personal från Försvarsmakten. Foto: Anna Hållams
Foto: Anna HållamsFoto: Anna Hållams
 Foto: Anna Hållams
Bilden är tagen på en brand i närheten av Lanna. Foto: LÄSARBILDBilden är tagen på en brand i närheten av Lanna. Foto: LÄSARBILD
Bilden är tagen på en brand i närheten av Lanna. Foto: LÄSARBILD
Kartan visar brandområdets utsträckning. Foto: Länsstyrelsen i Jönköpings länKartan visar brandområdets utsträckning. Foto: Länsstyrelsen i Jönköpings län
Kartan visar brandområdets utsträckning. Foto: Länsstyrelsen i Jönköpings län

Skogsbranden kan ta en vecka att släcka

Publicerad

Omkring 200 personer från räddningstjänsten och militären kämpar ännu på måndagseftermiddagen mot den stora skogsbranden utanför Bredaryd.

Branden är svårsläckt.

– Vi har den inte under kontroll eftersom vi inte är framme på alla ställen där det brinner, säger Anders Björk, räddningschef i Värnamo.

De första larmsamtalen om en misstänkt skogsbrand kom vid lunchtid på söndagen. Snabbt stod det klart att branden på en torvmosse mellan Lanna och Fänestad utanför Bredaryd var omfattande.

Räddningstjänsten har fått förstärkning från andra stationer i länet men även från grannlänen Västra Götaland och Halland. Dessutom bistår Försvarsmakten med 100 personer i extra personal från hemvärnet.

– Vi är omkring 70 personer från räddningstjänsten, 100 från försvaret och ytterligare några frivilliga, säger Anders Björk.

Branden är omringad

Vid 17-tiden beskriver han situationen som att branden är omringad efter att han varit uppe med helikopter och fått en helhetsbild av vad de har att jobba mot.

– Det brinner fortfarande lite här och där, dock inte med öppna lågor, men det kan ändra sig, säger han.

Bränderna i mossen är svårsläckta. Området är fullt av mindre holmar och det är i holmarna det brinner.

"Fortsätter bomba med vatten"

Räddningstjänsten har lagt ut slang kring hela det branddrabbade området och säkrat vattentillgång för att därefter arbeta sig in mot de många glödbränderna 

Under måndagen har flera helikoptrar bistått i släckningsarbetet genom att vattenbomba området. Vid 17-tiden är det bara två stycken kvar.

– De fortsätter att bomba med vatten i varsitt område, det är platser vi inte har fått fram personal till, säger Anders Björk.

Gynnsamt väder

Även om släckningsarbetet är svårt har räddningstjänsten kunnat dra nytta av att vädret under måndagen varit mer gynnsamt än söndagen. Vindarna avtog och i stället för sol har det varit mulet.

– Det är ett bra väder för att släcka skogsbränder.

Branden omfattar omkring 500 kvadratmeter.

Men det är fortfarande mycket torrt i marken, trots att helkoptrar har vattenbombat, och om vädret vänder igen kan det återigen bli större svårigheter för räddningstjänstens arbete med att släcka elden. 

Räddningstjänsten håller noggrann koll på väderprognosen för att kunna välja rätt strategi.

"Branden är inte under kontroll"

Trots att branden i princip är omringad vill Anders Björk inte säga att den är under kontroll.

– Vi har den innanför begränsningslinjen, och det är där vi vill ha den. Men eftersom vi inte är framme på alla platser där det brinner kan jag inte säga att den är under kontroll.

Räddningschefen räknar med att ha helikoptrarna i luften åtminstone fram till klockan 20. På marken väntas den stora bemanningen vara kvar i fullt läge till 23 på måndagskvällen.

– Då drar vi ner över natten och förhoppningsvis kan vi minska på det lite även i mogon tisdag, men det beror på hur det utvecklar sig.

Kartan visar brandområdets utsträckning.Foto: Länsstyrelsen i Jönköpings län

Hur lång tid kommer släckningsarbetet att ta, när är ni klara?

– Minst i några dagar till, med eftersläckning och bevakning handlar det förmodligen om upp till en vecka totalt, säger Anders Björk.

Ingen person uppges ha skadats i branden. Branden har orsakat stor rökspridning och lukt kan kännas i stora delar av Jönköpings län. Orsaken till branden är ännu oklar.

 

Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag