Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Vädret avgör när branden släcks”

Robert Rapakko (S) oppositionsråd bor i närheten av skogsbranden.
En helikopter släpper vatten över branden.
Foto: Läsarbild
En helikopter släpper vatten över branden.
Foto: Läsarbild
Branden i Mönsterås är lika stor som 200 fotbollsplaner.
Foto: Elias Karlsson

Sedan fredagen vid lunchtid brinner det i Finsjö utanför Mönsterås. Branden har spridit sig till ett område stort som 200 fotbollsplaner. 

Under lördagseftermiddagen hade även en annan mindre brand startat i ett närliggande område. 

– Det här är största insatsen sedan 2018, säger Erik Flink, MSB:s projektledare i beredskap. 

Värmeböljan i södra Sverige fortsätter och under lördagen steg temperaturen ytterligare. Något som försvårade släckningsarbetet i Finsjö. 

– Vi har åtta helikoptrar och två skopande plan i gång på de parallella händelserna, säger Johan Woxö inre befäl på räddningstjänsten till Kvällsposten runt klockan 17 på lördagen.  

På grund av en kraftig vind antog branden en långsmal form som runt lunchtid på lördagen sträckte sig över ett område på drygt 125 hektar, ungefär samma storlek som 200 fotbollsplaner. 

– Det är helt omöjligt att säga när branden kan vara släckt, det beror helt på vädret. Det kommer att brinna under mark ett bra tag också. 

Klockan 17 hade branden enligt Johan Woxö på räddningstjänsten inte vuxit men heller inte minskat i storlek. Dessutom hade ännu en brand i ett närliggande område startat. 

– Vi har lyckats hålla den större branden inom samma område. Men det har tyvärr uppstått en mindre brand till i ett annat område. Vi jobbar på och grabbarna och tjejerna får slita hårt, säger Woxö. 

100 personer jobbar med branden

Över 100 personer, åtta helikoptrar och två skopande plan arbetade intensivt med släckningsarbetet. 

– Det här är inget vi behandlar lättvindigt. Skulle vi backa i bemanning så skulle vi behöva göra om allt det här. Vi får hålla på tills vi har släckt branden ordentligt, säger Johan Woxö.

Han menar att det i nuläget inte är tal om att evakuera bostäder och att det inte finns någon anledning till större oro för allmänheten. 

– Givetvis vill vi att alla ska vidta försiktighet, det är ju ett eldningsförbud som gäller. Vi uppskattar all hjälp vi kan få men har man sett eller känner rök så kan det mycket väl komma från Finsjö-branden, säger Johan Woxö. 

Granne med branden

Robert Rapakko som är socialdemokratiskt oppositionsråd i Mönsterås bor i närheten av Finsjö.

– Jag är ofta uppe i skogen och idkar friluftsliv. Jag var nyfiken så jag åkte och tittade på håll. Det var många människor i Finsjö som stod och tittade på släckningsarbetet. Från där jag stod så såg man inte lågorna, man kände bara röken, säger han till Kvällsposten.

Att släcka en brand i 33 graders värme är en extra svår uppgift för räddningstjänsten men under lördagens eftermiddag blåste det åtminstone i rätt riktning. 

Robert Rapakko som är socialdemokratiskt oppositionsråd i Mönsterås bor i närheten av Finsjö.– Det var lite svårt att sova i natt på grund av röklukten. Jag kände mig lite orolig för man vet ju inte vart branden är på väg, säger han.
Foto: privat

– Som tur är så ligger vinden ligger på åt rätt håll så det blåser bort från bebyggelsen i byn och alla husen. Det är skönt i alla fall, säger Robert Rapakko.

Han beskrev en kraftig röklukt som kunde kunnat kännas långväga ända sedan fredagseftermiddagen. 

– Det var svårt att sova i natt på grund av röklukten. Jag kände mig orolig för man vet ju inte vart branden är på väg, säger Robert Rapakko. 


Räddningstjänsten i Finsjö: ”Svåra timmar framöver”

Johan Woxö från räddningstjänsten om deras senaste insatser.

Finsjöbranden: Carola samlar in mat och pengar till brandmännen

Facebookgrupp genomför hjälpinsatser efter skogsbranden.