Misstänkt brandbomb – mot judiska kapellet

De misstänkta flaskorna hittades på måndagen vid judiska församlingens kapell.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisen utreder händelsen som försök tili mordbrand.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisen har haft personal på plats för att säkra bevis.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Två brandbomber ska ha hittats vid judiska församlingens lokaler i Malmö.

Polisen utreder händelsen som försök till mordbrand, skriver P4 Malmöhus. 

Det var på måndagen som två företrädare för judiska församlingen hittade två flaskor med misstänkt brännbart ämne vid judiska församlingens kapell vid begravningsplatsen på Föreningsgatan i Malmö. 

Polisens hatbrottenhet utreder händelsen som försök till mordbrand. Det finns i nuläget ingen uppgift om när det misstänkta attentatsförsöket ägt rum.

Polisen hade personal på plats vid kapellet under måndagen för att säkra bevis.

Lars Förstell, presstalesperson vid Malmöpolisen, bekräftar för Sydsvenskan att det upprättats en anmälan om försök till mordbrand.

Skulle brinna

– Det är ingen brand som har tagit sig. Men vi bedömer att man har haft för avsikt att få det att börja brinna, säger han till tidningen.

Judiska församlingen har informerats om händelsen. Församlingen betecknar det som ett hot.

– Det blir bara värre och värre, säger församlingens ordförande Freddy Gellberg.

Vid synagogan i Malmö har judiska församlingen satt upp  stolpar som ska förhindra attentat med fordon. Dessutom skyddas byggnaden av ett högt staket runt byggnaden.

Området bevakas sedan länge kontinuerligt av polisen. Så fort församlingen håller gudstjänst bevakas lokalerna av polis.

– Vi har ju barn på vår förskola fem dagar i veckan. Vi gör vad vi kan för att skydda oss. Nu måste hela samhället ställa upp, säger Freddy Gellberg enligt Sydsvenskan.

Så sent som under söndagen tog församlingen emot en delegation från den muslimska rörelsen i Malmö. De ville visa syna sympatier med judarna för den senaste tidens olika  attacker.

Skrek död åt judar

i Malmö stod bland annat tvåhundra personer på Möllevångstorget och skrek död åt judar efter att USA:s president Donald Trump ensidigt erkänt Jerusalem som Israels huvudstad.

Samtidigt kastade maskerade personer brandbomber mot en synagoga i Göteborg där det hölls en ungdomsfest. I Göteborg greps tre personer.

Under söndagen sa Freddy Gellberg till Kvällsposten att att hoten mot judar ökat och att många känner stor otrygghet inför det som nu sker.

Den judiska församlingen i Malmö har i dag 450 medlemmar.

– Det finns platser i Malmö där man inte gärna rör sig om man bär Davidstjärnan eller huvudbonaden kippa, säger Fredrik Sieradzki, informationschef i judiska församlingen.

De olika dödshoten i Malmö har polisanmälts av både judiska församlingen och polisen.

Att den muslimska rörelsen uppvaktade judiska församlingen och visade sitt stöd under söndagen såg Freddy Gellberg med stor tacksamhet på.

– Det var ett jättebra initiativ. Vi kan ha olika uppfattningar om saker och ting, men det är viktigt att vi kan prata med varandra och föra ett normalt samtal.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!