Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bilist körde genom en klimatdemonstration

Ett 40-tal demonstranter har samlats vid Davidshallsbron. Bild tagen av arrangörerna.Foto: Privat/Extinction Rebellion
Polisen är på plats. Bild tagen av arrangörerna.Foto: Privat/Extinction Rebellion
Foto: Google maps

En oanmäld demonstration utförd av den klimataktivistiska gruppen Extinction Rebellion blockerar just nu gator och vägar i centrala Malmö.

En bilist har gripits efter att ha försökt köra in i demonstranter.

– Föraren körde in i vår blockad så folk fick hoppa undan, säger Helen Wahlgren, aktiv i Extinction Rebellion.

Polisen larmades på lördagseftermiddagen om att en folkmassa på ett 30- till 40-tal personer blockerar gator och torg för en demonstration, utan att ha tillstånd.

Demonstrationen ska ha startat kring Södra Förstadsgatan i Malmö och sedan tågat mot Regementsgatan, där vägen nu blockeras.

– De har stängt av vägen för bilister, säger Evelina Olsson, presstalesperson vid polisen region Syd.

Demonstrationen är arrangerad av den klimataktivistiska gruppen Extinction Rebellion, något som Sydsvenskan var först med att berätta.

– Vi har gjort en fast blockad av gatan som vi kommer hålla några timmar, säger Helen Wahlgren.

Gruppen har format en blockad vid Davidshallsbron, korsningen mellan Regementsgatan och Södra Förstadsgatan. Polisen har nu spärrat av från trafik kring platsen.

Bilist körde in i blockad

Det ska uppstått en upprörd stämning på platsen när bilister ville komma förbi. En bilist har försökt igenom demonstrationståget.

– Vi hade patruller på plats som såg det hända. Bilisten ska ha kört i väldigt låg hastighet och med sin bil rört vid någon av demonstranterna, säger Evelina Olsson.

– De flesta bilisterna är fullständigt lugna och förstår varför vi gör det här men vissa blir aggressiva. Den här föraren körde in i vår blockad så folk fick hoppa undan, säger Helen Wahlgren.

Ingen person har dock kommit till skada.

Föraren av bilen, en man i 45-årsåldern, har gripits av polisen på plats. Mannen är misstänkt för framkallande av fara för annan, ”då han försökt trycka sig igenom tåget med sin bil”, skriver polisen.

Vill väcka uppmärksamhet

Gruppen bakom klimatdemonstrationen menar att de inte ansökt om tillstånd eftersom de gör aktioner genom civil olydnad.

– Vi tror att vi behöver ställa till oro och oreda för att väcka uppmärksamhet. Vi har vetat om klimatkrisen länge men det funkar inte att skriva kampanjer, demonstrera, skriva debattartiklar. Vi vill väcka känslor så att politikerna och förlängningen regeringen ska tala klarspråk och agera nu på den eskalerande klimatkrisen vi befinner oss i, säger Helen Wahlgren.

Polisen kommer skriva en anmälan om brott mot ordningslagen.

– Polisen är på plats för att säkra ordningen. Demonstrationen avbryts inte men personen som är arrangör bakom riskerar bötesbrott, säger Filip Annas, presstalesperson vid polisen region Syd.

EXTINCTION REBELLION

Extinction rebellion (utrotningsupproret) startade i London i oktober 2018. I dag finns rörelsen i 55 länder.

Deras aktivism bygger på civil olydnad och fredligt motstånd för att belysa frågor som massutdöende och global uppvärmning. 

Rörelsen förkortas ibland XR och har timglaset som symbol.

Aktivister spelade döda vid aktion för klimatet:

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!