Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Danmark stänger ner stora delar av landet

Restriktioner förlängs också till slutet av februari.
Mette Frederiksen.
Foto: PHILIP DAVALI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Alla skolbarn från årskurs fyra och uppåt skickas hem på ett tidigt jullov.
Foto: Colourbox
Norges statsminister Erna Solberg.
Foto: BERIT ROALD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Sveriges statsminister Stefan Löfven.
Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

Danmarks statsminister Mette Frederiksen stängde under måndagen ner stora delar av landet. 

Barer, restauranger, kaféer, teatrar, biografer, simhallar och gym stängs i 38 kommuner. Elever i årskurs fem och högre skickas hem. 

– Smittrycket i Danmark är för högt, säger Mette Frederiksen på en presskonferens. 

Danmark tar alltså till betydligt hårdare tag än vad man gör i Sverige – här presenteras nya restriktioner i veckan.

Följ det senaste om coronaviruset

Danmark stänger ner delar av landet. Det berättade danska statsministern Mette Frederiksen (S) på en presskonferens under måndagen. 

– Vi har några kalla månader framför oss, och nu blir det ännu värre. I takt med att det bli kalla tar vi oss inomhus och så är vi mer sårbara. Men vi kämpar mot vår egen natur. Vi vill träffas och umgås med varandra, säger hon. 

Från och med onsdag ska alla restauranger, barer, teatrar och biografer hålla stängt i 38 danska kommuner. Mette Frederiksens förhoppning är att det ska hjälpa danskarna att få en någorlunda normal jul 

– När det gäller själva julafton går det bra att träffa själva familjen även om ni inte har träffats på länge, men ni får inte vara fler än tio personer, säger hon. 

Hon meddelade också att alla de nuvarande restriktionerna i landet blir kvar ett bra tag. 

– Januari och februari kan bli väldigt tuffa månader. Därför har vi bestämt oss för att förlänga de restriktioner som finns nu till den 28 februari, säger hon. 

– Riktigt många drabbas av det här, men vi ska inte tvivla på att det gör nytta. 

Mette Frederiksen ber om hjälp med att lösa det här.

– Stannar du hemma i ställer för att gå ut hjälper du till med att bryta smittokedjan och du hjälper till att rädda liv. Kära Danmark, vi klarade våren, sommaren och hösten. Jag är säker på att vi också klarar vintern. 

Barer, restauranger, teatrar och biografer stängs i 38 kommuner.
Foto: Johny Kristensen / Colourbox

”Det är hemskt att tänka”

De nya restriktionerna i de 38 kommunerna är: 

Alla skolbarn från årskurs fem och uppåt skickas nu hem och ska undervisas digitalt. 

  Barer, kaféer och restauranger stängs. Men de får servera take-away. 

  Simhallar och gym ska hållas stängda. 

Teatrar, konsertlokaler och biografer stängs.  

Alla offentligt anställda som inte har samhällskritiska arbetsuppgifter ska arbeta hemifrån. 

De nya restriktionerna gäller i första hand mellan onsdag den 9 december och söndag 3 januari.

Sedan tidigare har krogarna stängt klockan 22 men det har inte haft önskad effekt. 

– Folk har hittat sätt att kringgå restriktionerna. De startar exempelvis sitt festande tidigare, så att de känner sig redo att gå hem klockan 22, säger virologen Allan Randrup Thomsen. 

En av de som drabbas av nedstängningen är Jon Stephensen som är chef för teatern Aveny-T i Köpenhamn. Men han är positivt inställd till åtgärden. 

– Vi måste erkänna att när man stänger ner så minskar smittspridningen. Och jag tycker att teatrarna måste vara med och ta det ansvaret. Det är hemskt att tänka på att människor kan dö för att vi insisterar på att hålla öppet, säger han till TV2

Enligt Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell ligger Danmark i ett ”mellanläge” när det gäller smittspridninen.
Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nya restriktioner i Sverige i veckan

Under veckan ska även nya restriktioner från Folkhälsomyndigheten i Sverige presenteras. Men det är inte tal om några kraftiga nedstängningar som i Danmark. 

Folk ska umgås i mindre kretsar, resa smittsäkert och den som måste handla ska göra det ensam. Dessutom slopas de regionala råden och ersätts med nationella restriktioner där tonen skärps: ”bör” blir ”ska” och större vikt läggs på allas personliga ansvar, skriver TT som har fått läsa förslaget. Sedan tidigare står det också klart att Sveriges gymnasieskolor stänger ner, och övergår till distansundervisning. 

Men ändå kraftigare åtgärder i stora delar av Danmark alltså, trots att landet inte är lika hårt drabbat som Sverige. 

– Sverige följer samma mönster som många andra hårt drabbade länder nere i Europa: Belgien, Nederländerna, Storbritannien och så vidare. Danmark ligger i något slags mellanläge, sa statsepidemiolog Anders Tegnell på en pressträff förra veckan. 

I Danmark uppmanas man att inte samlas fler än 10 personer under julfirandet. Några sådana instruktioner finns inte i Sverige. 

– Vi har inte sagt något tal, men har sedan tidigare haft det här med åtta personer som en norm. Vi vill inte sätta ett exakt tak för det, familjeförhållanden och omständigheter är väldigt olika, men om man har det som ett riktvärde är det nog ganska bra, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson till TT.

Så gör Norge

Tittar man på vårt grannland Norge, så presenterade även de sina jul-restriktioner förra veckan. Då meddelade statsministern Erna Solberg att norrmännen får ha fem gäster under hela julfirandet, förutom två dagar, då det är okej med tio gäster. En meters distans gäller också till alla personer som man inte bor med, under hela julfirandet. I de mest smittsamma områdena gäller två meter. 

Landets karantänregler gäller fortsatt, för de som ska fira jul utomlands eller ta in gäster från ett annat land. 

Norrmännen uppmanas också begränsa sina sociala kontakter och inte resa i onödan. 

I Danmark hyllar Mette Frederiksen sina landsmän, trots att de nya restriktionerna måste införas. 

– Det är ändå otroligt att vi inte behövt göra det här tidigare, Det beror på en fantastisk gemensam insats. Det sättet vi har hanterat coronaviruset är en succéhistoria, säger hon. 

Danska kommunerna som drabbas

Albertslund, Allerød, Ballerup, Brøndby, Dragør, Egedal, Faxe, Fredensborg, Frederiksberg, Frederikssund, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Greve, Gribskov, Halsnæs, Helsingør, Herlev, Hillerød, Hvidovre, Høje-Taastrup, Hørsholm, Ishøj, København, Køge, Lejre, Lyngby-Tårbæk, Odense, Roskilde, Rudersdal, Rødovre, Slagelse, Solrød, Tårnby, Vallensbæk, Vordingborg.

Nya bevisen: Viruset kan attackera hjärnan

Tar sig in via näsan – kan förklara smakbortfall.

TV: Fler nyheter från Danmark

Här hälsar barnen på tomten – i en stor plastkula.