Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Antalet nya smittade har minskat i Skåne

Antalet nya konstaterade fall av covid-19 minskar starkt i Skåne – 993 nya fall på fredagen, jämfört med 2 293 fall dagen före.

Nu har över 87 000 personer i regionen konstaterats vara smittade med virussjukdomen.

Vaccinationerna på särskilda boenden mer än fördubblas nästa vecka.

Redovisningen från Region Skåne av det dagsaktuella smitto- och sjukvårdsläget visar för övrigt en ökning av antalet patienter som vårdas på iva med sjukdomen.

Allt fler smittade med covid-19 redovisas för varje dag – men mellan torsdag och fredag var ökningstakten låg.
Foto: Johan Nilsson/TT
otalt har nu 87 524 personer i Skåne konstaterats vara smittade med covid-19.
Foto: JOHAN NILSSON/TT

På torsdagen var det 61 patienter som fick intensivvård för covid-19, och på fredagen hade antalet ökat till 65.

Däremot hade antalet inlagda på vårdavdelning minskat – från 465 på torsdagen till 442 på fredagen.

Totalt har nu 87 524 personer i Skåne konstaterats vara smittade med covid-19, en ökning från torsdagens siffra på 86 531 smittade.

Redovisar inte avlidna i dag

Som nya fall av covid-19 räknas alla som inrapporterats det senaste dygnet, det vill säga de fall som rapporterats in mellan kl 00.00 och kl 24.00 föregående dygn.

Antalet avlidna i covid-19 redovisas bara på måndagar och onsdagar.

Samtidigt ökar Region Skåne takten när det gäller vaccination mot covid-19. Till att börja med går doserna till de särskilda boendena – 6 000 den här veckan, 14 000 i nästa vecka.

Enligt regionen tackar nästan 100 procent av de boende ja till att bli vaccinerade. Men av personalen är det betydligt färre som vill få sprutan.

Många anställda tackar nej

– Bland medarbetarna är det mer än 60 procent. Och det är inte ovanligt att den som först uttrycker en viss tvekan hakar på när kollegerna vaccineras, säger Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare i Region Skåne, i ett pressmeddelande.

I mitten av februari räknar regionen med att börja vaccinera folk som inte finns på boenden. Då gäller det allra först dem som har fyllt 70 år, som alltså är födda 1951 eller tidigare.

De äldsta över 85 prioriteras först i den gruppen.

Alla får brev hem i lådan

Alla kommer att få ett personligt brev med erbjudande om vaccinering. Först när man har fått det brevet går det att boka tid för vaccinationen.

Det gör man genom att ringa eller genom att boka på webben på 1177.se – för dem som har dator och känner sig trygga att använda den metoden.

Polisen varnar redan nu alla äldre – varken Region Skåne eller någon annan myndighet kommer att ringa hem till folk och be dem identifiera sig med bankdosa eller mobilt bank-ID.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!