Albins mamma Malin Einarsen Foto: STEFAN LINDBLOMAlbins mamma Malin Einarsen Foto: STEFAN LINDBLOM
Albins mamma Malin Einarsen Foto: STEFAN LINDBLOM
Albin Einarsen blev bara 16 år. Foto: PrivatAlbin Einarsen blev bara 16 år. Foto: Privat
Albin Einarsen blev bara 16 år. Foto: Privat
Polisen spärrade tidigt av platsen, men insåg inte till en början att det handlade om ett brott. Foto: NIKLAS HENRIKCZONPolisen spärrade tidigt av platsen, men insåg inte till en början att det handlade om ett brott. Foto: NIKLAS HENRIKCZON
Polisen spärrade tidigt av platsen, men insåg inte till en början att det handlade om ett brott. Foto: NIKLAS HENRIKCZON
20-åringen fick vid polisens rekonstruktion visa hur han flyttade Albin i samband med våldet som utövades. Foto: Polisen20-åringen fick vid polisens rekonstruktion visa hur han flyttade Albin i samband med våldet som utövades. Foto: Polisen
20-åringen fick vid polisens rekonstruktion visa hur han flyttade Albin i samband med våldet som utövades. Foto: Polisen

Åklagaren kräver 4-5 års fängelse för Albin-mordet

Publicerad

Åklagaren Gisela Sjövall kräver att 20-åringen som åtalats för mordet på 16-årige Albin Einarsen i Halmstad döms till 4-5 års fängelse för brottet.

Rättegången i det uppmärksammade målet fortsatte under fredagen och visade upp ny dramatik - för tredje gången under förhandlingen fick en ambulans hämta en anhörig som kollapsade i rättssalen.

Albin hittades död i Frennarpsskogen i Halmstad i maj 2014. Dödsorsaken var, enligt åklagaren, strypning, möjligen under inverkan av drunkning.

Den åtalade 20-åringen har erkänt att han utsatte 16-åringen för våld, men hävdar att det inte var ett mord, utan i stället ska ses som grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Av stämningsansökan framgår att 16-åringen både utsatts för knytnävsslag och upprepade slag med trubbigt föremål eller bankande mot trubbigt underlag, dessutom för stryptag. Därefter ska han ha släpats till en bäck.

Under slutpläderingen i målet tillstod åklagaren, enligt Hallandspostens direktrapportertering, att åtalet bygger mycket på det 20-åringen själv berättat.

Han orkade hålla tyst om allt i tre års tid, utom till två närstående som han anförtrodde uppgifterna om vad som hänt.

Gick till polisen

En av de närstående kunde dock inte bära på hemligheten hur länge som helst, utan gick till sist til polisen och berättade vad hon visste.

Berättelsen ledde till att 20-åringen greps som misstänkt för mordet på en av sina bästa vänner.

Orsaken till dådet skulle senare visa sig vara ett bråk om några bilder Albin haft i sin mobiltelefon och vägrat att radera. Bilderna var något som upprörde 20-åringen mycket.

Att 20-åringen och Albin träffades den ödestigra dagen i maj 2014 var mer eller mindre en tillfällighet, enligt åklagaren. 

När de båda vännerna vandrade genom skogsområdet ska 20-åringen plötsligt ha blivit oerhört arg på Albin.

Snabbt händelseförlopp

Enligt åklagaren var det hela ett snabbt händelseförlopp.

Åklagaren Gisela Sjövall ansåg under slupläderingen att 20-åringen ska dömas till 4-5 års fängelse för mordet.

Hon grundar sitt ställningstagande på att normalstraffet för mord är 14 års fängelse för en vuxen människa, om det inte finns några försvårande omständigheter. 

I det aktuella fallet räknar åklagaren med två tredjedels rabatt tack vare den låga åldern. Den misstänkte mördaren var 17 år vid gärningstillfället.

Gisela Sjövall krävde under sin slutplädering att 20-åringen ska stanna kvar i häktet tills aktuell dom vunnit laga kraft.

Rättegången fortsätter och avslutas på måndag med att pläderingar av försvarsadvokat och målsägandebud. En dom väntas därefter om två veckor.

Vid en av de tidigare rättegångsdagarna fick först Albins mamma och sedan den tilltalade 20-åringen föras i ambulanser till lasarettet.

Pappan kollapsade

Orsaken var den anspänning och uppmärksamhet som vilade över inledningen av rättsprocessen. 

Albins mamma bröt samman under de minuter när åklagaren gick igenom protokollet med alla de skador sonen hade.

Både mamman och den åtalade 20-åringen hämtade sig dock från händelserna och kunde lämna sjukhuset.

På fredagen kollapsade Albins pappa i rättssalen och fördes med tryck över bröstet ut i ett litet rum utanför rättssalen.

Pappans målsägandeombud trodde senare att kollapsen berott på att rättegången höll på att ta slut och att allting släppte nu.  

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag