Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Louise Erixon, SD, tar över i Sölvesborg

Louise Erixon med sambon Jimmie Åkesson.
Foto: ROBERT EKLUND / ROBERT EKLUND/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigdemokraterna och SoL-partiet.
På onsdagen presenterar SD, KD, M och SoL det framtida styret för Sölvesborg.
Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

På onsdagseftermiddagen kallade fyra partier i Sölvesborg till presskonferens – där ett viktigt besked gällande kommunens framtida styre lämnades. 

Presskonferensen ordnades gemensamt av Kristdemokraterna, Moderaterna, Sverigedemokraterna och SOL-partiet.

Där bekräftades att Jimmie Åkessons sambo, Louise Erixon, tar över styret i kommunen. 

– Jag känner mig oerhört ärad och ödmjuk, men samtidigt väldigt motiverad, säger hon i Expressens ”Bara politik”. 

Jimmie Åkessons hemkommun, Sölvesborg, går mot att bli en av landets första SD-styrda kommuner. 

På tisdagen kallade M, KD, SD och SOL-partiet i kommunen till presskonferens. Den hålls under onsdagseftermiddagen, och beskedet som har kommit är att Louise Erixon, sambo med partiledaren Jimmie Åkesson, kommer att kandidera för att bli kommunstyrelsens ordförande. 

”Vi vill ta makten i kommunen”, sa Louise Erixon (SD) redan i augusti till Kvällsposten.
Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

Det gör henne till partiets första styrande SD-kommunalråd. 

Samarbete mellan SD och M

Samstyret kommer att bestå av två kommunalråd. Emilie Pilthammar, gruppledare Moderaterna, blir ordförande i kommunfullmäktige. SD:s Louise Erixon blir i sin tur ordförande i kommunstyrelsen.

– Vår uppfattning är att detta är den rätta vägen att gå om vi vill få igenom så mycket moderat politik som möjligt. Det är vår skyldighet till våra väljare, säger Emilie Pilthammar (M).

– Tillsammans har vi samma övergripande målsättning.

SD:s Louise Erixon har tidigare öppnat för ett samarbete med bland annat Moderaterna.

– Vi har jobbat för att få till ett maktskifte på ett eller annat sätt. Väljarna i Sölvesborg har signalerat att de är trötta på vänsterpolitik, säger Erixon (SD) på presskonferensen.

Louise Erixon: ”Politisk samsyn i många viktiga frågor”

I Expressens ”Bara Politik” gästade Louise Erixon efter dagens besked. 

– Jag känner mig oerhörd ärad och ödmjuk, men samtidigt väldigt motiverad, säger hon.

Enligt Louise Erixon har det pågått samtal i flera veckor – och hon upplever det som att partierna har varit överens i de flesta frågorna. 

– Vi har jättebra personkemi och när man väl ska sätta sig ner samtala med varandra så inser man att man har ganska mycket gemensamt. Vi har en politisk samsyn i många viktiga frågor, säger hon och fortsätter: 

– Jag känner att vi har väldigt samspelta. Det är ingen som har armbågat sig fram eller försökt hävda sig. Man har haft en ödmjuk och pragmatisk inställning och det har kännetecknat alla partier. 

Hon tillägger att det nu väntar ett tufft ekonomiskt läge för Sölvesborg. Louise Erixon anser att Socialdemokraterna har ”kört ekonomin i botten”. 

– Det viktigaste blir att vi ska försöka få stabilitet i ekonomin och vi har inte lång tid på oss nu. Den 9 november ska det ligga på bordet. Vi har flera politiska frågor som vi är överens om. Det handlar om trygghetsfrågor, eller otrygghetsfrågan som jag kanske ska säga. Vi måste ta tag i det här och det är vi eniga om. Stefan Borg, SD, i Hörby.
Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

Går emot riktlinjerna

På riksnivå har flera av partierna vänt sig emot samarbete med Sverigedemokraterna, något som även ledarna i Sölvesborg har tagit del av.

Socialminister Annika Strandhäll (S) skriver till Kvällsposten i en kommentar efter beskedet:

– Detta kan den nationella politiken inte ducka för. Den frågan vi nu måste ställa är om Ulf Kristersson har godkänt detta eller om han saknar kontroll över situationen?

M-ledaren Ulf Kristersson säger på onsdagen till Sydsvenskan att han är kritisk mot partikamraterna ute i landet som gör upp med SD.

– Det är inte vårt sätt att arbeta. Man ska hålla sig till partiets policy, säger han.

Partierna i Sölvesborg säger sig vara medvetna om att det nya samstyret kan gå stick i stäv med vad deras respektive partier står för på riksplanet.

– I och med det här samstyret går vi lite emot riktlinjerna som våra partier har. Men vi anser att våra väljare har velat detta på lokal nivå, säger KD:s gruppledare i Sölvesborg, Robert Manea.

Samtal med huvudledningen

Emilie Pilthammar, gruppledare Moderaterna, har varit i samtal med huvudledningen i Moderaterna inför beslutet.

– Vi går också emot riktlinjerna från Stockholm, men det är viktigt att förstå att Sverige ser inte likadant ut överallt. Det viktigaste för oss är att få stabil majoritet i kommunen, säger hon på presskonferensen.

– Vi är inte överens om det är bra eller dåligt. För oss är det det bästa det bästa alternativet.

Pilthammar säger att Moderaterna har förhandlat även med Liberalerna och Centerpartiet, utan att komma överens. På kritiken bakom samarbetet svarar hon:

– Det finns människor som svälter ihjäl i världen, det finns värre saker än detta. Det kommer bli bra för Sölvesborgs kommun.

SD samarbetar med M – igen

Sverigedemokraterna har sedan tidigare en ordförandepost i Hörby. Partiet fick där över 35 procent av rösterna, och Stefan Borg, partiets starke man i kommunen, skulle ha blivit partiets förste kommunstyrelseordförande, efter samarbete med M och SPI. 

Men efter att ha dragit tillbaka sin kandidatur blir det istället SD:s vice gruppledare i Hörby, Cecilia Bladh in Zito, som väntas ta posten. 

I Trelleborg har Sverigedemokraterna och släppt fram Moderaterna mot att de i gengäld för poster. Ett samarbete som sedan kritiserades av Moderaternas riksparti. MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!