Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

56-årig man åtalas för mord på sin fru

Mannen anhölls morgonen efter att kvinnan hittats död på gården. Foto: SUZANNE WERNERSSON / LINSLUS FOTO
Kvinnan hittades i sin säng - med ett buntband om halsen. Foto: Polisen
Buntbandet som kvinnan hade om halsen var drygt åtta centimeter i diameter. Foto: Polisen

En 56-årig man åtalas för att ha mördat sin fru på en större gård utanför Karlskrona i somras.

– Jag har uppfattningen att kvinnan har bragts om livet av den tilltalade mannen samt att det har funnits en möjlig motivbild för detta, säger kammaråklagare Malin Niklasson.

Ambulans och räddningstjänst larmades till gården i de norra delarna av Karlskrona kommun tidigt på morgonen den 11 juli. På platsen hittades en skadad kvinna i en säng – hon hade buntband om halsen och var livlös, men hade fortfarande puls. 

Det väcktes tidigt misstankar om att ett brott begåtts. Gården spärrades av och polisens tekniker genomförde en brottsplatsundersökning.

Kvinnan fördes till sjukhus med ambulans, men hennes liv gick inte att rädda. 

Tidigt samma morgon frihetsberövades kvinnans 56-årige man, till en början misstänkt för försök till mord. Han har varit misstänkt sedan dess och har varit häktad sedan den 12 juli. Dagen efter att hans fru hittades livlös. 

– Utredningen har framför allt handlat om att komma fram till om kvinnan har mördats eller tagit sitt eget liv. Baserat på rättsläkares utlåtande, den tekniska bevisningen från brottsplatsen och förhörsuppgifter har jag uppfattningen att kvinnan har bragts om livet av den tilltalade mannen samt att det har funnits en möjlig motivbild för detta, säger kammaråklagare Malin Niklasson, som i nuläget inte vill gå in närmre på vad motivbilden består av: 

 – Jag kommer inte gå in på det närmre innan vi sitter vid en huvudförhandling där jag håller min sakframställan. Det ska in vittnen som ska höras också och de kommer få frågor om motiv. Det vill jag inte förekomma.

Det finns inte några misstankar om att fler kan ha varit inblandade i brottet, berättar Malin Niklasson. Mannen själv nekar till brott.

– Han menar att hon själv har tillfogat sig de här skadorna. 

Anhöriga: ”En mardröm”

Mannen har från första början nekat till brott, en inställning mannen fortfarande har.

– Han står fast vid det han sagt hela tiden, att han inte har något med kvinnans död att göra. Det är väldigt speciella omständigheter och därför vill jag inte lämna några detaljer i övrigt, sa mannens advokat Pia Lindström i oktober till SVT. 

SVT Nyheter Blekinge har pratat med Carolina Sandekjer som är målsägarbiträde till två av kvinnans anhöriga. Enligt henne har tiden efter mordet varit en mardröm och de ställer sig bakom åklagarens beslut att väcka åta. 

– De är av uppfattningen att polisen har gjort en väldigt noggrann förundersökning, och de anser att den bevisning som presenterats för dem gör att det är korrekt av åklagaren att väcka åtal mot mannen, säger hon.

TV: Så här rapporterade vi efter mordet

Rapporteringen dagen efter mordet utanför Karlskrona.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!