Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fest spårade ur: Man ströps efter VM-match

Åtalas för att ha stryp en man efter en VM-match. 49-åringen nekar till anklagelserna. Foto: POLISEN
Offret kom till gården för att hämta upp en person. Då bröt ett bråk ut och den berusade 49-åringen ströp honom till döds. Foto: POLISEN

En 49-årig man åtalades under fredagen för mord.

Enligt åklagaren ska han ha strypt en annan man till döds efter en VM-match.

– De tre drack öl och såg på fotbollsmatchen, sen händer massa saker, berättar kammaråklagare Anna Broomé.

Händelsen inträffade på natten mellan den 7-8 juli i år på den tilltalades gård i Bjuv. 49-åringen ska ha bjudit in två män på fest för att titta på en VM-match. Samma dag spelade Sverige kvartsfinal mot England och förlorade med 2-0.

– Två kamrater är där och de tre drack öl och såg på fotbollsmatchen, sen händer massa saker, berättar kammaråklagare Anna Broomé vid Helsingborgs åklagarkammare.

Offret, en man i 40-årsåldern, dyker upp för att hämta en av gästerna när fotbollsmatcherna är slut. När han kommer till gården är den åtalade mannen och hans två festgäster berusade. 

– En av gästerna ligger utslagen och ser inte händelsen. Den andre gästen ser delar av förloppet. Offret är den enda som är nykter, säger Anna Broomé. 

Ströp mannen – efter VM-match

Någon form av bråk uppstår på platsen. Plötsligt ligger 49-åringen över mannen och stryper honom. Polisen påträffar den livlöse kroppen utanför bostaden.

Våldet har enligt åklagaren bestått i att den misstänkte legat över offret och strypt honom till döds. Den tilltalade ska med kraft tryckt sina båda armar runt offrets hals. 

Strypningen ska enligt stämningsansökan ha pågått under en ”inte helt obetydlig tid” och lett till mannens död.

– Vittnet säger att det pågår en stund, det är inte ett snabbt tryck, mer än så kan jag inte utveckla det. Sen har jag bevisning om det och ett vittne. Vittnet ser en sekvens där den åtalade ligger över offret och trycker sina armar runt hans hals. Jag påstår att det pågår en stund, säger åklagaren. 

Flera vittnen har i förhör bekräftat att den åtalade mannen haft dåligt ölsinne. Dessutom ska relationen mellan den åtalade och den döde mannen sedan tidigare ha varit ”beskt", enligt en av dem som var på plats på gården.

– Den åtalade är aggressiv och berusad, både innan händelsen och efteråt. En person larmar att han är rädd för mannen och flyr från platsen.

I förundersökningsprotokollet finns bilder där 49-åringen har blod på sina fötter. I gräsmattan utanför hans hus hittades blod och bredvid fläcken fanns ett par glasögon med blodstänk. Analys visar att blodet i gräsmattan kommer från offret.

 

Erkände under larmsamtalet

Den åtalade 49-åringen har suttit i häkte sedan händelsen och han har i förhör nekat till brott. Däremot svarade han under larmsamtalet till SOS ”ja tyvärr” på frågan om han tagit offrets liv, han ska också ha sagt ”jag ströp han”.

Ska man tolka det som ett erkännande?

– Det kan man göra. Han ska få berätta sin historia själv för rätten. Han förnekar detta och min bedömning är att han ändrar sig. De uppgifter och den historia han lämnar initialt i samtalet med SOS vidhåller han inte sen, säger Anna Broomé.

Till rättegången har åklagaren kallat en rad vittnen, de två personer som uppehöll sig i den aktuella bostaden samt poliser och ambulanspersonal som deltog i insatsen. 

Åklagaren yrkar på att mannen ska dömas för mord, alternativt grov misshandel och  vållande till annans död.

– I detta läge gör jag gällande att det ska rubriceras som mord. Han lägger sig på honom och stryper honom, alla vet sedan dagis hur farligt är att strypa någon. Offret är oskadliggjort när det här sker, den åtalade kan inte påstå att han utgjorde ett hot. Dödar man någon uppsåtligen ska man dömas till mord, säger Anna Broomé.

49-åringens försvarare Martin Johansson har avböjt att kommentera ärendet.