Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

43-åring döms för brutal våldtäkt på sin styvdotter

Man våldtog 13-åriga styvdottern i bil – döms till fyra års fängelse.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Lunds tingsrätt dömer 43-åringen till fyra års fängelse.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Enligt domen är det bevisat att 43-åringen brutalt våldtog sin 13-åriga styvdotter i en bil i närheten av Örtofta i Skåne i februari i år.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Den 43-årige mannen bedyrade sin oskuld och friades av det parallella romska rättssystemet efter en TV-sänd rättegång i en av Malmös parker.

På fredagen dömdes ändå mannen för våldtäkt mot barn av Lunds tingsrätt.  Straffet blir fyra års fängelse.

Enligt domen är det bevisat att 43-åringen brutalt våldtog sin 13-åriga styvdotter i en bil i närheten av Örtofta i Skåne i februari i år.

Den aktuella händelsen har väckt stor uppmärksamhet på nationell nivå efter Kvällspostens avslöjande tidigare i somras.

43-åringen greps i slutet av april efter misstanke om att han brutalt våldtagit den minderåriga flickan i baksätet på sin bil.

Vid tillfället var offret bara 13 år gammal. Hon hade växt upp med mannen sedan tre års ålder då mannen och flickans mamma ingått äktenskap.

Enligt kammaråklagare Petra Asso ska 43-åringen under en bilfärd ha förmått flickan att klä av sig sina kläder. Han ska därefter ha slagit henne i ansiktet, dragit henne i håret och senare när bilen stått stilla i en skogsdunge våldtagit 13-åringen i baksätet på bilen.

I åklagarens sakframställan finns också uppgifter om att mannen hållit ner flickan med sin egen vikt och vid något tillfälle även tagit strypgrepp runt hennes hals.

Låste bildörrarna

Under tiden gärningen pågick ska den 43-årige mannen dessutom ha låst bilens dörrar så flickan inte kunde lämna fordonet.

Händelsen kom till polisens kännedom efter en anmälan från både socialtjänsten och läkare på Helsingborgs lasarett, dit den 13-åriga flickan efteråt sökte vård. 

43-åringen anhölls först i sin frånvaro, men kunde gripas dagen senare. Han har hela tiden nekat till brottet.

I åklagarens bevisning finns dock ett antal vittnesmål från personer som i nära anslutning fått  höra flickans berättelse.

Där finns också livlig sms-konversation mellan flickan och 43-åringen – där han uppmanar flickan att inte prata med sina familjemedlemmar och anmäla dem om de inte låter henne vara i fred.

Blev avbruten

Det finns också en upptagning från en videokamera i Lunds polishus, som visar att flickan dagen efter den misstänkta våldtäkten försökt göra en anmälan, men blivit avbruten.

Kvällspostens reporter Jenny Strindlöv har tidigare avslöjat hur 43-åringen före gripandet utsattes för det romska systemets eget rättssystem, ”romani kris”.

I en av Malmö stads parker samlades tiotalet män för att lyssna till anklagelserna och höra mannens egen berättelse. Den 13-åriga flickan fick inte själv lägga fram sina uppgifter, utan i stället vittnade flera bröder om att systern bara hittat på allt.

Det hela filmades och sändes på Facebook. Efteråt friades 43-åringen av den romska domstolen.

Under rättegången bekräftade den misstänkte själv de omständigheterna. Han beskrev hur han fått lägga sig ner på knä och svära på att han var oskyldig. 

I målet saknas teknisk bevisning och den bil där våldtäkten påstås ha skett hade efteråt sålts vidare till en person utanför familjen.

Ska betala skadestånd

Men Lunds tingsrätt dömer alltså ändå mannen för det aktuella brottet. Man anser att flickans egen berättelse tillsammans med övrig stödbevisning räcker. 

Mannen döms till fyra års fängelse för både våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande. Han ska även betala 165 000 kronor i skadestånd till offret. 

Domstolen konstaterar att brottet begåtts i smyg, att det finns flera försvårande skeenden och att det i målet finns omständigheter som talar för att det finns patriarkala föreställningar som kan ta sig uttryck i kontrollen av flickor och kvinnor.

Lunds tingsrätt konstaterar samtidigt att det i målet inte finns bevis för att brottet varit hedersrelaterat.  

Det finns inga uppgifter om domen kommer att överklagas.